Tooltec Trestad AB

Beskrivning

Ensam är stark? Nja, vi på Tooltec håller nog inte riktigt med. Vi är faktiskt resultatet av en lyckad fusion av två starka varumärken, Tooltec och Högmans Industri Verktyg. Och just det köpet ligger som grund för den avancerade tillverkning som vi kan erbjuda våra kunder idag. Men vi tar det från början.

Bertil gick i bräschen

Tooltec grundades av Bertil Lindahl 1986. Med lång erfarenhet från Volvo Aero vågade han satsa på en sin egen verksamhet och affärsidén var enkel – företaget skulle tillverka komplicerade detaljer som krävde kunskap inom skärande bearbetning till flygindustrin.

Sagt och gjort. Men företaget vidgade snabbt sitt affärsområde och blev så småningom världsledande på att ta fram formverktyg för tillverkning av fordonsdäck. Kunden var Gislaveds Däck och Tooltec växte.

Två blir ett

2006 skrevs historia igen, när Tooltec förvärvade trollhätteföretaget Högmans Industri Verktyg, ett anrikt företag som startades 1947 av Elis Högman. Även Högmans levererade specialverktyg åt flygindustrin, vilket passade som handen i handsken för Tooltec och de båda bolagens gemensamma kunskap och erfarenhet var ”a match made in heaven”.

Men precis som hos våra kunder går utvecklingen snabbt framåt och den 1 april 2014 genomfördes ännu en stor affär. Företagets vd, Claes Haraldsson, köpte då Tooltec av Bertil Lindahl, tillsammans med Lars Sjöberg, ägare av Elektroautomatik AB och Lars Dahl, ägare av Sibbhultsverken.

Ja, och på den vägen är det. Två företag blev ett och idag finns hela verksamheten under ett tak på Kardanvägen i Trollhättan.

Adress
Tooltec Trestad AB
Box 2002
Kardanvägen 54
461 11  Trollhättan
Västra Götaland
Sweden
Telefon
0520-48 82 10
Fax
E-post
skicka e-post
Hemsida
www.tooltec.se
Kontaktperson
Camilla Lennartsdotter
Telefon
0520-48 82 26
Anställda
51 - 100
Omsättning

Specialistområden

Att skryta är inte speciellt svenskt och visst tar det emot ibland. Men är det något vi är stolta över på Tooltec så är det vår fantastiska maskinpark som vi byggt upp under årens lopp. Den tillåter oss att ta uppdrag som få av våra konkurrenter klarar av och vi har även ett väl inarbetat system för logistik och processtyrning som gör att vi snabbt kan växla om från små volymer till större serieproduktioner och samtidigt ta på oss komplicerade specialuppdrag.

Här får du en inblick i vilka maskiner som ingår i vår maskinpark. Du kan även skriva ut en PDF för att få tillgång till hela listan.
Maskinlista (PDF, 0.1MB)Karusellsvarvning

Totalt har vi 14 karusellsvarvar och de utgör en central del av vår verksamhet. Vår specialitet är svarvning i superlegeringar, speciellt tunnväggig och med snäva toleranser och vi utför svarvningar i storleksområdet 400 mm till 2 500 mm, i höjder om maximalt 1 500 mm. Flera av våra karusellsvarvar är utrustade med drivna verktyg och styrd C-axel.

Exempel på tillverkade produkter: Separationsstystem för satelliter, lagerringar för vindkraftverk och brännkammarkomponenter till gasturbiner.Bäddfräsning

Traditionell bäddfräsning är enkel men alla våra maskiner är utrustade med fem axlar. Med våra fyra stora fräsar har vi vana från att bearbeta superlegeringar och vår styrka är att kunna fräsa avancerade material. Våra fräsar kan ta komponenter med längd/diameter upp till 3 000 mm.

Exempel på tillverkade produkter: Strukturella komponenter till gasturbiner, statorhus och lagerhus.Fleroperationsbearbetning

Fleroperationsbearbetning är vår absoluta stolthet. Här utför vi extremt avancerad fräsning, gärna simultant 5-axlig bearbetning med höga toleranskrav och i svårbearbetade material som superlegeringar. Inom det här området utnyttjar vi vår mångåriga erfarenhet av CAD/CAM-beredning i Siemens PLM NX, vilket anses vara ett av marknadens mest avancerade beredningsverktyg för 5-axlig fleroperationsbe

Verksamhetsområden

Verksamhetsområden

Skärande Bearbetning-CNC Fräsning
Skärande Bearbetning-CNC Svarvning
Skärande Bearbetning-Fleroperationsbearbetning
Skärande Bearbetning-Karusellsvarvning
Skärande Bearbetning-Komplett tillverkning
Skärande Bearbetning-Precisionsbearbetning
Skärande Bearbetning-Skärande Bearbetning, CNC
Skärande Bearbetning-Skärande Bearbetning, Fleraxlig
Verktygstillverkning-Fixturer

Övrigt

Industri-Aerospace
Industri-Försvarsindustrin
Industri-Industrimaskiner
Industri-Marinindustrin
Industri-Olje-,Kemisk- och Energiindustrin
Industri-Pumpindustrin
Industri-Transportindustrin
Industri-Tunga Fordon
Kvalitetsäkring-AS 9100
Kvalitetsäkring-ISO 14001
Kvalitetsäkring-ISO 9000
Kvalitetsäkring-ISO 9001
Material-Aluminium
Material-Brons
Material-Högtemperaturs Stål
Material-Övriga specialstål
Material-Rostfritt Stål
Material-Stål
Material-Titan
Material-Verktygstål

 

För att se kreditupplysningar från UC måste du vara inloggad. Logga in här


Nyheter

Tooltec i Trollhättan startade på högsta nivå – och ökar
Med flyg- och rymdindustri i kundstocken är Tooltec specialiserat på avancerad bearbetning av svåra detaljer med tuffa toleranser i svåra material. Claes Haraldsson, vd på..

Products

products.qimtek.se

Det finns inga artiklar som är relaterade till den här profilen