Nyheter

Häfla Bruks är först med tillverkning av sträckmetall i Sverige
Häfla Bruks AB
Brightec Production presenterar två senaste investeringarna
Brightec Production AB
Se våra produkter som tagits fram tillsammans med Cipax
Cipax AB
AnVa Polytech tillverkar produkter av gummi, silikon, TPE och plast
AnVa Polytech AB
Climarub - Hög prestanda med mindre koldioxidutsläpp
AnVa Polytech AB
Krylbo Verkstäder kvalificerad svets-, monterings- och maskinbearbetning
Krylbo Verkstäder AB
Brightec Production en helhetsleverantör
Brightec Production AB
Krylbo Verkstäder AB - Styrka, Flexibilitet, Kompetens
Krylbo Verkstäder AB
Mixning, malning och krossning med KYOCERA Fineceramics avancerade keramer
KYOCERA Fineceramics Nordics AB
Experter på grova konstruktioner
Sandvikens Industriteknik AB SITAB
Mer än 300 års industrihistoria
Häfla Bruks AB
KYOCERA FINECERAMICS - DIN PARTNER I PROTOTYPING OCH SERIEPRODUKTION! KERAMISKA PROTOTYPER INOM 2 VECKOR
KYOCERA Fineceramics Nordics AB
Möt oss på Cipax. Vi finns här för dig.
Cipax AB
KYOCERA HIGH-PERFORMANCE CERAMIC CONTAINMENT SHELLS FOR HIGH-PRESSURE PUMPS
KYOCERA Fineceramics Nordics AB
Under Temaveckorna belyser Kyocera Fineceramics tre produktområden
KYOCERA Fineceramics Nordics AB
Tillverkning i Kina för försäljning i Kina
Attentio Solutions AB
8KW laserskärning
Sandvikens Industriteknik AB SITAB
Digitala checklistor underlättar vardagen
Nilex AB
Nyhet ! Tranfoten AB investerar för att nå nya uppsatta mål.
Tranfoten AB
AQ Elautomatik AB
AQ Elautomatik AB

Nyheter

Ny motorteknik ger lägre energiförbrukning, ljudnivå och minskat underhåll för extruder

den 11 mars 2016 13:02 Företagsprofil

2016-03-11 – Tillämpning med konstant vridmoment tjänar på teknik för synkron reluktansmotor

Upp till 15 procent lägre energiförbrukning, en avsevärd minskning av kostnader för motorunderhåll och en sänkning av ljudnivån uppnås vid installering av synkron reluktansmotor och drivpaket (SynRM) från ABB på en tillämpning med dubbel extruder.

Radius Systems fabrik i Derbyshire, Storbritannien, har 14 extruderingslinjer som tillverkar polyetylenrör från 16 mm till 1 200 mm och en formsprutningsanläggning som gör anpassade kopplingar till energibolag för gas- och vattendistribution.

Åtta linjer drivs av likströmsmotorer. Många av dessa är över 20 år gamla. Linje 12 har haft en hög utnyttjandegrad, men det uppstod ofta fel i 182 kW-likströmsmotorn, vilket innebar många driftstopp och ökade underhållskostnader. Företaget beräknar att bara kostnaden för de årliga statiska och dynamiska kontrollerna, byte av borstar och utlokaliserat arbete uppgår till cirka 24 000 SEK per motor.

Övervakning före och efter
ABB:s auktoriserade partner i Derbyshire-området, Inverter Drive Systems (IDS), blev ombedd att utföra en före- och efter-övervakning av likströmsmotorn på linje 12. De fastställer energibesparingarna samtidigt som de bekräftar att investeringen i en växelströmsmotor och drivpaket skulle uppfylla Radius Systems Krav på 3 års återbetalning på investerat kapital.

”Att övervaka driften är avgörande för en installations framgång” förklarar Phil Nightingale, försäljningsingenjör, IDS. Genom övervakningen kan vi exakt fastställa den faktiska energibesparingspotentialen, vilket innebär att vi kan göra en korrekt anpassning av växelströmsmotorn och drivpaketet. Vi kan ofta minska storleken på motor och drivpaket, samtidigt som vi överstiger produktionsmålen.”

Det var med hjälp av övervakning som IDS kunde fastställa att hastighetsintervallet för linjens likströmsmotor var överdimensionerat för tillämpningen och att motorn därför förbrukade mer energi än nödvändigt. Motorn har tagits väl omhand, men var 20 år gammal och gav långt ifrån sin ursprungliga effekt.

Energibesparande bandbredd
Det uppskattades att de potentiella energibesparingarna från ett SynRM-paket för linje 12 skulle uppgå till mellan 8 och 15 procent, vilket skulle ge en återbetalningstid på två år. Dessutom räknar man med en besparing på 24 000 SEK när underhållet av likströmsmotorn inte längre behövs.

”Det är svårt att välja en exakt produktionskörning som kan ge en korrekt energimätning, därför anges intervallet från 8 till 15 procent,” förklarar Rob Betts, driftchef, Radius Systems. ”Den faktiska energibesparingen beror på flera processvariabler, som typ av råmaterial, olika produktutbud- och profiler, temperaturen vid press och cylinder samt de allmänna omständigheterna i den omgivande miljön. Energiförbrukningen är till exempel högre en kylig dag eftersom det krävs mer energi för att värma upp processen.”

Avancerad teknik
SynRM är en 200 kW, 1500 rpm, IE4-lösning och tillsammans med ABB:s industrifrekvensomriktare, ACS880, ger den en mycket högre verkningsgrad än asynkrona induktionsmotorer som drivs med frekvensomriktare. Den är även betydligt tystare än den befintliga likströmsmotorn. ”SynRM har sänkt ljudnivån i produktionshallen, vilket är en fördel som vi inte hade räknat med”, säger Betts. ”Vi har inte mätt ljudnivåerna, men alla har upplevt en märkbart lägre ljudnivå i fabriken, vilket i sig är ett gott mätresultat.”

En utmaning uppstod på grund av den befintliga likströmsmotorns fysiska mått: ”Likströmsmotorer är ofta långa och smala”, förklarar Betts, ”medan växelströmsmotorer vanligtvis är kortare men har en större diameter.” SynRM-motorn kan dock vara upp till två ramstorlekar mindre än en konventionell induktionsmotor, vilket är en stor fördel vid ett direkt utbyte av likströmsmotorer.

Utmaningar med konstant vridmoment
SynRM-motorn har testats grundligt på tillämpningar med kvadratiskt momentbehov, som pumpar, fläktar och kompressorer. Det finns dock inte lika många referenser för tillämpningar med konstant vridmoment, som extruders. Trots bristen på referenser för tillämpningar med konstant vridmoment, hade Betts full tilltro till lösningen: ”Vi har aldrig känt att vi tar en risk med den här nya tekniken. Den har testats noggrant och vi har högsta förtroende för ABB:s framgångsrika varumärke.  Därför har vi inte sett några risker alls. Vi kunde planera övergången för likströmsmotorerna till SynRM minutiöst, så att det bara tog ett par dagar att genomföra hela installationen och idrifttagningen.

I tid och inom budget
Betts sammanfattar: ”Skulle vi kunna tänka oss ett SynRM-paket igen? Absolut! IE4 och högre verkningsgrad är vägen framåt, så förutsatt att priset är konkurrenskraftigt, avkastningen på investeringen kan motiveras och att tekniken kan levereras inom våra tidsramar, skulle vi inte ha några betänkligheter över att använda SynRM.

”Vi har ungefär 300 motorer på plats, varav cirka 20 procent är varvtalsreglerade. Tack vare denna lyckade installation och supporten vi får från IDS, har vi bestämt oss för att använda ABB:s drivpaket som standard i vår fabrik. Partnersamarbetet som ABB har med IDS är mycket viktigt för oss och ger oss lokal support här på plats.”

ABB (www.abb.com) är ett ledande globalt teknikföretag inom kraft och automation. Våra lösningar förbättrar prestanda och minimerar miljöpåverkan för kunder inom energi, industri, transport och infrastruktur. ABB-koncernen verkar i omkring 100 länder och har ungefär 135 000 medarbetare. 

För mer information, kontakta:

ABB Sverige
Stellan Rosenquist,
Produktchef, Svensk försäljning Motorer & Drivsystem
Tel. 021-329 245
stellan.rosenquist@se.abb.com

Taggar:

ABB AB

Tipsa dina vänner på Facebook
tweetTips dina vänner på LinkedIn

Mer Aktuella nyheter

Alfa Laval tar värmeåtervinningsorder värd 95 miljoner kronor
Effektiva pannsystem som återvinner spillvärmeAlfa Laval – världsledande inom värmeöverföring, separering och flödeshantering – har tagit en order för leverans av värmeåtervinningssystem till en kraftanläggning i El Salvador. Ordern har ett värde av cirka 95 miljoner kronor och är bokad inom affärsenheten BoilerLäs mer
Beijer Electronics tecknar avtal med Otis värt över 150 mkr
Otis ingår i världsledande koncern inom hissar, rulltrappor och rullbanorBeijer Electronics Group AB (publ) har genom affärsenheten Beijer Electronics tecknat ett avtal med Otis värt över 150 mkr. Otis ingår i den börsnoterade koncernen United Technologies och är världsledande inom hissar, rulltrappor och rullbanor. Otis erbjuderLäs mer
PLAY: Volkswagen presenterar mobil laddrobot
En robot som sköter hela laddningsprocessen.Nu ger Volkswagen en inblick i en framtid där jakten efter laddstationer för elbilar är ett minne blott. Volkswagen Group Components har utvecklat en mobil laddrobot som tar hand om alltihop – den kör till och med fram själv till den bil som ska laddas. EfterLäs mer
Trafikstart för den första nya flygplatsen i Sverige på 20 år
Scandinavian Mountains Airport i Sälenfjällen med digital flygledning på distans. På lördagen före jul invigdes den första nya flygplatsen i Sverige på 20 år, Scandinavian Mountains Airport. Saab levererar kameratornet på plats i Sälen och den digitala flygtrafikledningstjänsten från Saabs kontrollcentral i Sundsvall. ScandinavianLäs mer
Hybricon blir partner med en av världens största busstillverkare
Elbusstillverkaren från Umeå ingår nytt samarbete. Elbusstillverkaren Hybricon har signerat ett memorandum of understanding med den kinesiska busstillverkaren Xiamen King Long United Automotive Industry Co., Ltd (King Long), samarbetsavtalet skall slutförhandlas under första kvartalet 2020. OmfattningenLäs mer
Multidocker avyttrar verksamhet
Säljer till en samarbetspartner.MultiDocker har, som tidigare meddelats, befunnit sig i förhandlingar om försäljning av den brasilianska verksamheten. Parterna har nu enats om ett avtal som innebär en inkråmsförsäljning där den huvuddelen av den operationella verksamheten överlåts.Läs mer
Ny vd till XMReality
Han kommer närmast från Ruag.XMReality, som är ledande inom AR-baserad vägledning på distans, s.k. Remote Guidance, går nu in i en ny expansionsfas när allt fler av dess globala kunder börjat införa XMRealitys lösning i sin löpande verksamhet. I samband med detta kommer nuvarandeLäs mer
Sandvik-koncernen gör två förvärv
Seco Tools köper verktygsföretag och Tube-divisionen utökas med en rörtillverkare.Seco Tools, en division inom Sandvik Machining Solutions, har slutit avtal om att förvärva divisionen för verktyg för skärande bearbetning av QUIMMCO CENTRO TECNOLÓGICO (QCT), en privatägd mexikansk leverantör med goda kunskaper inom både design och..
Världsledande förpackningskoncernen tecknar globalt avtal med XMReality
Avtalet har tecknats för den kommande 12 månaders periodenSidel, en världsledande förpackningskoncern och en av tre divisioner inom Tetra Laval har tecknat ett globalt avtal med XMReality för att effektivisera sin kundservice och fältservicearbete. Sidel kommer att expandera användningen av XMReality RemoteLäs mer
Sandvik får stor rör-order för 550 miljoner
Mycket nöjd att vi återigen visar oss vara en ledande leverantör av högförädlade rörSandvik Materials Technology har säkrat en stor order för högförädlade rör till energisegmentet. Ordern bokades under det fjärde kvartalet 2019 till ett värde om cirka 550 miljoner kronor med leveranser planerade från det första halvåret av..
LKAB ökar sitt ägande i SSAB
Det är inom ramen för deras finanspolicyLKAB utökar sitt innehav i SSAB LKAB har i dag flaggat för ett innehav i SSAB motsvarande 5,1 procent av aktierna och rösterna. LKAB och SSAB har en omfattande affärsrelation och gemensamma samarbetsprojekt, till exempel HYBRIT. HYBRIT är ett initiativLäs mer
LKAB ökar sitt ägande i SSAB
Det är inom ramen för deras finanspolicyLKAB utökar sitt innehav i SSAB LKAB har i dag flaggat för ett innehav i SSAB motsvarande 5,1 procent av aktierna och rösterna. LKAB och SSAB har en omfattande affärsrelation och gemensamma samarbetsprojekt, till exempel HYBRIT. HYBRIT är ett initiativLäs mer
LKAB ökar sitt ägande i SSAB
Det är inom ramen för deras finanspolicyLKAB utökar sitt innehav i SSAB LKAB har i dag flaggat för ett innehav i SSAB motsvarande 5,1 procent av aktierna och rösterna. LKAB och SSAB har en omfattande affärsrelation och gemensamma samarbetsprojekt, till exempel HYBRIT. HYBRIT är ett initiativLäs mer
Schneider Electric är utsedda till en av världens mest inkluderande arbetsplatser
Studenternas associationer avgörSchneider Electric blev nyligen framröstat till en av världens mest inkluderande arbetsplatser i Universum’s Diversity & Inclusion Index, som baseras på svar från studenter inom handel, matematik och ingenjörsteknik världen över. Detta är ett resultatLäs mer
Låga lönekostnader för att säkra arbetstillfällen
Teknikföretagen har på fredagmorgonen växlat avtalskrav med facken.Sverige är en liten och exportberoende ekonomi, industrin exporterar merparten av sina produkter och tjänster. Betydelsen för svensk industri av inhemskt genererad efterfrågan är försumbar i relation till den effekt som förändringar i den globala världshandelnLäs mer