Nyheter

VI GÖR DIG BÄTTRE
JCK Produkter i Sävsjö AB
Långsiktig hållbarhet inom tillverkningsindustrin kräver vattenhushållning
SMC Automation AB
Den tyska jättemässan AMB ställer in årets mässa
Svensk Verkstad
Bygg ihop din egen automationscell
Elektroautomatik AB
Verkstadsindustrins underleverantörer investerar igen
Lichron AB
Scania: Styrelsen drar tillbaka förslag om utdelning
Scania CV AB
Ny Cobot MELFA ASSISTA från Mitsubishi Electrics med enkel hantering
Mitsubishi Electric Europe B.V.
Epiroc vinner stororder för gruvutrustning och service från Codelco i Chile
Epiroc Rock Drills AB
Festo förser för första gången världen med en standardiserad plattform - Festo Motion Terminal
Festo AB
Svagt positivt i fordonsindustrin, men varslen minskar inte totalt
FKG - Fordonskomponentgruppen AB
Brand i Boliden Kevitsa, omfattande skador.
Boliden AB
Smart Automation från Östrand & Hansen
Östrand & Hansen AB
Följ arbetet med Högskolans Västs AI-influencer, se filmen här!
Högskolan Väst
Teknikföretagen släpper lektionsmaterial med koppling till Coronakrisen
Teknikföretagen
Autoliv ger uppdatering av marknads- och affärsläget för bilsäkerhetsföretaget
Autoliv Sverige AB
Milstolpe i alliansen mellan Volkswagen och Ford
VOLKSWAGEN GROUP Sverige
Schnutz Riktverk - för integrering i befintliga linjer eller nya linjer
Friedrich Vollmer Skandinavien AB
3D-skrivaren som ökar produktiviteten och flexibiliteten
3DVerkstan Nordic AB
Nadine Crauwels, vd Sandvik Coromant. Ett liv på toppen
Sandvik Coromant AB
Nadine Crauwels, vd Sandvik Coromant. Ett liv på toppen
Sandvik Coromant AB

Nyheter

VBN Components firar 10 år av materialutveckling

Företagsprofil

 

 

PRESSMEDDELANDE 15 oktober 2018

 

VBN Components firar 10 år av materialutveckling

 

Metalliska material med enastående egenskaper. Detta har drivit Uppsalaföretaget VBN Components sedan starten. Idag ser man tillbaka på hårt arbete och otaliga försök som lett till patenterade legeringar med unik prestanda.

Mitt i finanskrisen 2008 lades grunden till företaget VBN Components AB. Världen befann sig vid ett vägskäl och osäkerheten var stor i en tid då företag fick fler orderavbokningar än ordrar. Här sågs en möjlighet att vända upp och ned på branschen genom att tillämpa additiv tillverkning (3D-printning) av höghållfasta och karbidrika material. Något som krävt otaliga timmar av analysarbete och tester av olika friformningstekniker.

-Vi såg en styrka i vår breda erfarenhet av dåtidens verkstadsteknik, som innebar omständliga processer och långa ledtider. Det fanns en stark begränsning i vilka material en konstruktör kunde välja, vilket vi ville ändra på, berättar Ulrik Beste, Teknisk Chef och en av grundarna.

VBN Components vårdar det svenska arvet inom metallindustrin genom att kontinuerligt utveckla nya, bättre material. Det rostfria och nötningståliga Vibenite® 350 visade sig passa perfekt i plastindustrin där man gör komplexa former med hårda prestandakrav. Därefter lanserades ”världens hårdaste stål”, Vibenite® 290, som nådde ut globalt med sina unika egenskaper. Stålets prestanda har visat sig kraftigt förbättra produktionskapaciteten för industriverktyg, helt enligt plan.

-Efter vårt första patent, som beskriver processen i att framställa extremt rena och syrefattiga material, så insåg vi att vi var något stort på spåret, berättar Martin Nilsson, VD och en av grundarna.

2018 firar bolaget sina första 10 år. I bagaget finns ett flertal patent för nya, hårda material och flera innovationspriser. Och det kommer mera. Inom kort utlovas den största nyheten så här långt i företagets historia, vilken beskrivs som en revolution inom materialutveckling!

 

Se filmen om världens hårdaste stål.

 

Bildtext: VBN Components avtäcker inom kort en spännande nyhet.

 

För vidare information, vänligen kontakta:

 

Isabelle Bodén, Presskontakter

VBN Components AB

Växel: +46 (0)18-24 07 60

Mobil: +46(0)702-36 22 81

Email: Isabelle.boden@vbncomponents.com

Web: www.vbncomponents.com

Presscenter: https://vbncomponents.se/press/

 

Om VBN Components

VBN Components är ett svenskägt företag, grundat 2008 av Peter Vikner, Ulrik Beste och Martin Nilsson. Grundarna belönades år 2013 med Sveriges största uppfinnarpris, SKAPA Utvecklingsstipendium. Företaget tillverkar nötningståliga metallkomponenter direkt från pulver med s.k. 3D-printing (Additiv tillverkning, friformning) och är involverat i en rad kundanpassade projekt för att öka verkstadsindustrins konkurrenskraft. VBN är alumn från Uppsala Innovation Centre, rankad som världens fjärde bästa företagsinkubator med universitetsanknytning. Företaget säljer komponenter i nära-färdig-form under varumärket Vibenite® till kunder som har behov av komplexa former och/eller extremt nötningsmotstånd. www.vbncomponents.com

VBN Components AB

Tipsa dina vänner på Facebook
tweetTips dina vänner på LinkedIn

Mer Pressmeddelande

Svagt positivt i fordonsindustrin, men varslen minskar inte totalt
I en enkät gjord av FKG visar fordonsindustrin en liten ökning, dock är framtida varsel ett orosmoln.I den senaste snabbenkäten som FKG-Fordonkomponentsgruppen gjorde till sina medlemsföretag och andra intressenter i måndags den 25 maj så har en svag, men positiv utveckling skett i industrins återhämtning. Så vad visar då trenden enligt enkäten?..
Bygg ihop din egen automationscell
Automationsbyggaren som bygger på principen - Bygg din egen automationslösning kan användaren välja på flera olika tjänster. Elektroautomatik lanserar konfigurator.  Elektroautomatik tar nästa steg i digitaliseringens värld och lanserar en konfigurator. Där kan du som användaren själv bygga ihop din egen automationscell. I..
VI GÖR DIG BÄTTRE
VI GÖR DIG BÄTTRE
Produktion mitt i Småland gör kommunikationen enkel och transporterna korta. Vi tillverkar Dina detaljer med moderna maskiner i både mindre och större serier.  Vi jobbar med de flesta tillverkningstekniker men är experter på skärande bearbetning. Materialet kan vara plast, stål, rostfritt, aluminium eller mässing. Vi är extra duktiga..
Ny Cobot MELFA ASSISTA från Mitsubishi Electrics med enkel hantering
Säker och precis support för människan i produktion.Mitsubishi Electrics nya kollaborativa robot, MELFA ASSISTA, har utvecklats för att arbeta tillsammans med människan utan behov av maskinskydd, samtidigt som den uppfyller dagens krav på säkerhet för personal i produktionen. MELFA ASSISTA erbjuder maximalLäs mer
Verkstadsindustrins underleverantörer investerar igen
Ordern gäller två stora fleroperationsmaskiner. Skövdeföretaget Lichron AB har fått en order gällande två stora fleroperationsmaskiner till svensk verkstadsindustri. Det är verkstadsföretaget IMS Maskinteknik i Enköping som investerar och förnyar sin maskinpark. Investeringen består av ett ArborrverkLäs mer
Den tyska jättemässan AMB ställer in årets mässa
En undersökning med AMB utställare visade ett entydigt reslutat.Nästa ordinarie AMB kommer att hållas 13 till 17 september 2022, men AMB Forum är planerat för september 2020 och 2021. Utställarna stöder beslutet. Även om utställarundersökningen genomförd av Messe Stuttgart tydligt visade att det inte finns någon tillräckligLäs mer
Innovativa lösningar för den tillverkande industrin
Innovativa lösningar för den tillverkande industrin
AUTOMATION Vi är experter på automation och digital produktion. Behöver du en produktionslösning anpassad efter era specifika behov? Vi hjälper gärna till att ta fram den optimala utrustningen. Automationslösningar Stjernberg Automation tar fram skräddarsydd automation för alla branscher och företag. Som ett fullserviceföretag inom..
LGL Construction i Smålandsstenar uppköpt
Tillverkaren av stålkonstruktioner får ny ägare.Dacke Industri förvärvar samtliga aktier i LGL Construction AB. LGL är ett småländskt företag som erbjuder kompletta lösningar inom stålbyggnation där man konstruerar, tillverkar och monterar bland annat stålkonstruktioner för industri, logistik, butikLäs mer
?Förnyade kvalitetscertifikat för Hydroscand Special Hoses
Hydroscand har förnyat sitt certifikat ISO 3834-2 för tillverkning av metallslang på Special Hoses i Motala. Hydroscand Special Hoses producerar och monterar specialslang. För att kvalitetssäkra produkterna som produceras på Special Hoses arbetar Hydroscand systematiskt för att uppfylla alla krav enligt ISO 3834-2 och det marina certifikatet från DNV/GL – ettLäs mer
Ny chef till Borga Plåt
Ska växa inom industribyggnation och tillsätter ny konstruktionschef.Borga tror starkt på framtiden och som ett led i strategin att växa inom industribyggnation tillsätts Daniel Ljus som ny konstruktionschef. Han har en bred bakgrund inom stålbyggnadskonstruktion och en gedigen utbildning som kommer att hjälpa Borga iLäs mer
Uddeholms bidrag inom medicinindustrin
Den värmländska produktionsanläggningen tillverkar verktygsstål som just nu används till respiratorer, syrgasmasker och testkit för coronaviruset.Uddeholm är ett av världens mest framgångsrika stålföretag när det gäller produkter, forskning och utveckling.  Just ni bidrar deras högkvalitativa stål till att hjälpa tillverkare..
Antibakteriella dörrhandtag från Ekstrands
Antibakteriell ytbehandling av dörrhandtag i aluminium eller rostfritt via FSB, med livstidsgaranti. Ekstrands utökade samarbete med FSB har resulterat i ett bredare sortiment av handtag och beslag till dörrar och fönster. Ekstrands kan nu även erbjuda antibakteriell ytbehandling av dörrhandtag i aluminium eller rostfritt via FSB, med livstidsgaranti.Läs mer
IMS Maskinteknik investerar i sin femte Soraluce
Legotillverkaren i Mälardalen har ett brett register och kan fräsa detaljer upp till 10,5 meter och svarva 2,5 meter. -Vi utför avancerad maskinbearbetning till svensk industri och vi menar att resultatet kommer när man har gjort ett bra jobb, säger Björn Abrahamsson VD på IMS Maskinteknik AB. IMS Maskinteknik med anor sedan 1976 och ligger i Tillinge Nykvarn i..
OEM Automatic och Elektroautomatik utvecklar samarbetet.
En heldag med igus.I förra veckan var OEM Automatic på plats hos en av sina stora kunder i Skövde, där företaget tillsammans med Elektroautomatik och igus® höll ett kundevent för att presentera vårt samarbete och nyheter från igus®. Det var bra uppslutning och ca 30 medarbetareLäs mer
Lesjöfors går in i en digital framtid Spetskompetens.
Går in i en digital framtid genom att finnas nära kunden.Spetskompetens. Hög servicenivå. Och leveranssäkerhet. Lesjöfors går in i en digital framtid genom att finnas nära kunden – och att bistå med sin erfarenhet tidigt i processen. De sätter en ära i hög servicenivå, satsar på intern kompetens och investerarLäs mer