Nyheter

Junior säljsupport till industri- & miljötekniska företaget Hansa Engineering
Hansa Engineering AB
Stålindustrin deltar när Fossilfritt Sverige följer upp klimatfärdplaner
Höganäs AB
Junior säljsupport till industri- & miljötekniska företaget Hansa Engineering
Hansa Engineering AB
Han tänker rena vatten med spillvärme från industrin
Svensk Verkstad
Engcon investerar 90 miljoner i nya maskiner – tredubblar produktionskapaciteten
Engcon Nordic AB
Hög precision på både maskin och automation i kombination
DMG MORI Sweden AB
Andas lugnt: Nya ESAB PAPR ger ett starkt skydd
ESAB AB
Toyota Material Handling i Mjölby toppar i klimatarbete
Toyota Material Handling Sweden AB
Premiär för Automation Region och Svenska Mässan i Hannover
Automation Region
Fullt drag i Sandviken
Sandvik Coromant AB
Dubbelmässa breddas med automotivefokus
easyFairs Scandinavia AB
Dacke Industri förvärvar Optronic
Optronic Partner PR AB
Prestigefullt uppdrag till landschef för Kuka
KUKA Nordic AB
Goodtech levererar robotsvetscell till Permascand
Goodtech Solutions Arvika AB
Nytt lagertält ger bättre möjligheter till lagerhållning i Mariestad
SSAB Tunnplåt AB
Proton Technology stärker samarbetet med Svensk Pulverlackteknisk förening
Proton Technology AB
Appen SSG On site tar industrin med storm
Svensk Verkstad
FlexQube startar dotterbolag i England
FlexQube AB, HK
Slitstarka aluminiumdelar on-demand med hjälp av Protolabs anoderingstjänst
Proto Labs AB
Gnosjöföretagets medarbetare ska kunna påverka sin egen lön
Gnosjö Automatsvarvning AB

Nyheter

Uppåkra Mekaniska ligger steget före – av tradition

den 24 februari 2015 15:04 Företagsprofil

Med målsättningen att ständigt växa, med kraftfulla investeringar, hög automatiseringsgrad, kompetent personal och 70 års lagrad kunskap om och utveckling av skärande bearbetning, är Uppåkra Mekaniska i småländska Skillingaryd en av landets ledande aktörer inom svensk tillverkningsindustri.

Ett lika imponerande som förpliktigande cv för familjeföretaget som mer än halva livet huserat i ”torpet”...

Bengt Williamsson och Hans Andersson vid en av företagets många produktionsceller. Här en svarvcell som assisteras av en robot från ABB.

Uppåkra må för många vara namnet på en ort i Skåne, men det är också namnet på en liten gård (”torpet”) i utkanten av Skillingaryd, där Birger Ekström 1948 startade sitt företag. Han slutade på Husqvarna och blev sin egen. Från då till nu har det runnit mycket skärvätska under broarna och Uppåkra Mekaniska, som 1986 flyttade till de nuvarande lokalerna aningen närmare centrala Skillingaryd, är idag ett stort, modernt och livskraftigt företag. Fortfarande i familjens ägo, då tre av de fyra delägarna är Birgers barn; Gill, Tommy och Rigmor. Fjärde delägaren är Jan Johansson, som gått från springgrabb till styrelseordförande och delägare i företaget.

Direktleverantör
– Inledningsvis gjorde Birger Ekström en hel del jobb åt sin tidigare arbetsgivare Husqvarna. Idag har vi en lång tradition av skärande bearbetning med mångåriga kunder som exempelvis Volvo AB, som vi levererat direkt till i över 60 år, och Scania, som varit vår kund i över 40 år, berättar marknads- och inköpdirektör samt vice vd Bengt Williamsson. Ett stort område för oss är alltså tunga fordon.
– Växellåds- och transmissionsdelar, axeldetaljer, bromsdetaljer, men också motordelar, förtydligar produktionschef Hans Andersson.

Uppåkra är alltså vad man kallar för Tier 1-leverantör till nämnda företag, även om företaget också levererar till underleverantörer i kedjan, som exempelvis Haldex.

– Vi har ett väldigt högt kundfokus och jobbar ständigt med kvalitetsförbättringar, lean production och så vidare. Tier 1-kunder ställer höga krav på kvalitet och leveranssäkerhet.
Entreprenadmaskiner är ett annat segment. Motortillverkare finns bland kunderna, liksom lagertillverkaren SKF. Under vår rundvandring i den synnerligen högt automatiserade verkstaden, där ett 100-tal maskiner snurrar, ser vi bland annat de stora bitarna som ska bli rullar i riktigt stora rullager, bland annat för axlar i vindkraftverk.

– Vi kan svarva upp till 550 mm i dia-meter och fräsa upp till 700 mm, så vi kan göra ganska stora detaljer.

Maskinindustrin, med kunder som exempelvis Atlas Copco, är en annan mottagare av Uppåkras leveranser. Inom automation levererar företaget till exempelvis Flexlink.
– Vi satsar också på att öka vår exportandel och försöker få in nya kunder. Sedan 2010 levererar vi bland annat till tyska Liebherr och MAN Diesel, som en följd av de satsningarna.

Kompetens och teknik
För att vidmakthålla en hög kvalitetsnivå, hög leveranssäkerhet och konkurrenskraft, krävs naturligtvis både hög och bred kunskap. Det har Uppåkra på två sätt; dels genom sin långa erfarenhet av skärande bearbetning, dels med en kunnig och engagerad personalstyrka, som också får sina kunskaper uppdaterade och vidmakthållna med löpande kompetensutveckling.

– Det är brist på erfarna cnc-operatörer och vi utbildar ofta i egen regi.

– Det är naturligtvis också viktigt att ligga i framkant teknikmässigt och hålla maskinparken uppdaterad. Vi jobbar med ständiga förbättringar och investeringar.

Följaktligen investerade Uppåkra under åren 2011, 2013 och 2014 i runda tal 55, 22 respektive 12 miljoner i nämnd ordning, i framför allt maskiner.

Det ser vi också tydligt när vi går runt i anläggningen, som totalt omfattar omkring 17 000 kvadratmeter, efter utbyggnader med 3 000 respektive 3 800 kvadratmeter 1997 och 2008. Maskinparken är modern och få av de många, många bearbetningsmaskinerna är tillverkade på 1900-talet.

I de flesta celler jobbar dessutom robotar. In alles drygt 45 stycken. Automationsgraden är alltså hög på Uppåkra. Från robotarna vid maskinerna till den nya, automatiserade tvättanläggningen.

– Vi är heller inte rädda för stora serier, konstaterar Williamsson och Andersson. Vi vill vara med från början och jobbar därför mycket med prototyp- och fåstyckstillverkning, men hanterar också serier på 100 000 eller fler detaljer per år.

Kompetens för allt
På Uppåkra har man också lite av ”kan själv”-filosofi, vilket gör att företaget inte bara koncentrerar sig på skärande bearbetning, även om det är huvudspåret.

– Vi har både svetsning (både manauell och robot), slipning och induktionshärdning i huset. Och naturligtvis montering, eftersom vi är en komplett leverantör.

Speciellt är också det faktum att företaget bygger sina egna produktionsceller, vilket torde vara ganska ovanligt.
– Vi har duktiga medarbetare i serviceorganisationen, mekteam och elteam. Vi köper in exempelvis svarvar, visionsystem och robotar och bygger de kompletta cellerna. Vi bygger alltså cellerna kring de produkter vi vill tillverka. En fördel att ha kompetensen i huset är naturligtvis också korta ledtider om det uppstår problem. Dessutom blir investringskostnaderna lägre. När vi byter produkter i en cell, kan vi också enkelt bygga om den för en ny produktion.

Vill fortsätta växa
Uppåkra har alltså under sina snart 70 år vuxit från enmansföretag till ett stort företag som sysselsätter omkring 215 personer och är kommunens andra största arbetsgivare, tillika en av landets ledande leverantörer i industrin. Och har fortfarande ambitionen att växa.

– Vi vill fortsätta växa. Det är vår ambition. Både inom och utom våra segment. Dessutom på exportmarknaden.
Förutsättningarna att göra det, har definitivt Uppåkra Mekaniska.

Läs hela bildreportaget i Svensk Verkstad nr 1.

Uppåkra Mekaniska AB

Tipsa dina vänner på Facebook
tweetTips dina vänner på LinkedIn

Mer Reportage

Dubbelmässa breddas med automotivefokus
Den 27-28 mars arrangeras Advanced Engineering parallellt med Elektronikmässan, smart för både utställare och besökare eftersom mässornas målgrupper tangerar varandra.När Easyfairs under två dagar den 27 och 28 mars arrangerar Advanced Engineering sker det tillsammans med Elektronikmässan på mässarrangörens egna Åbymässan i Mölndal utanför..
Framtidsfokus när DMG MORI bjöd in till Pfronten
Omkring 8 000 besökare i maskinfabriken och Open House, som kommit att bli en mässa att räkna med.Historien upprepar sig för DMG MORI i Pfronten. År efter år. Även i år- och nätverkande svenskar blir bara fler– Open House blir alltmer populär varje år, konstaterar Patrick Almquist, försäljningschef på DMG MORI Sverige. Allt var som vanligt..
Krönika: Skapa din egen konjunkturutveckling
Om tillräckligt många säger att ”snart kommer lågkonjunkturen”, så blir den till slut en självuppfyllande profetia. Då är frågan om det är bra eller dåligt att ha fått rätt. Den välbekanta ”vad var det jag sa-känslan” gör många lyckliga, men om det verkligen är något att vara stolt över är däremot tveksamt. Visst finns det faktorer som påverkar..
Ytligheter på fullaste allvar i Köpenhamn
Med 80 utställande företag från 15 länder är Scandinavian Coating den enda heltäckande mässan för ytbehandling i den här delen av världen. Se programmet och alla utställarna här.För branschen är således Øksnahallen i Köpenhamn den självklara mötesplatsen där Bra Mässor i år samarbetar med Dansk Industri för att göra en redan bra..
Reportage: Att välja rätt verktyg för rätt sammanhang
Verktygsnyheterna duggar tätt: verktyg som ska hålla längre, kunna köras fortare och avverka mer material på kortare tid. Svensk Verkstad pratar med några av leverantörerna. Skärande bearbetning är föremål för ständig utveckling och verktygsleverantörerna kommer ofta med nya innovationer. Huvudmålet är att höja produktiviteten genom att skapa..
Svensk industrihistoria firas när Lindab fyller 60 år
Det började som ett litet plåtföretag på skånska Bjärehalvön. Sedan dess har Lindab vuxit till ett multinationellt börsbolag med fler än 5000 anställda i över 30 länder. När företaget nu fyller 60 år den 6 februari firas samtidigt en bit svensk industrihistoria. Den 6 februari 1959 grundas AB Lidhults PlåtindustriLäs mer
SSAB-stål optimerar optimerar kvalitet, hållbarhet och produktion hos Olofsfors
Sedan det svenska företaget Olofsfors flyttade tillverkningen av ECO-Tracks – band för skogsmaskiner – till sin egen anläggning har produktionsprocessen också optimerats. Detta innebär mindre mängder restmaterial och förbättrad hållbarhet. Larvbandens sidostöd är tillverkade i SSAB Boron 27-stål. Det skriver SSAB i ett pressmeddelande. Det svenska..
Modigs RigiMill sänker bearbetningstiden från 384 minuter 74 minuter
Drivenheterna till världsrekordmaskinen från Virserum är inte bara utvalda utifrån den högt ställda tekniska kravspecen, Modig Machine Tool har även valt en leverantör med passion för innovativ utveckling.Under en intern utställning tog maskinen bort 1001 kubikmeter flis eller 16,4 liter fast material på en minut. Y- och Z-axlarna i RigiMill har dubbla drivenheter med kylda..
Han tillgängliggör MAX IV och ESS för svensk industri
Med MAX IV och den kommande anläggningen ESS får Sverige tillgång till världsledande forskningsinfrastruktur som möjliggör banbrytande forskning inom en rad områden. Helt nya typer av experiment väntas leda till framsteg inom bland annat materialutveckling, biovetenskap, medicin, energi och miljöforskning. Tomas Lundqvist, senior koordinator på RISE, leder arbetet med att..
Industriell 3D-printing förändrar framtidens produktutveckling och tillverkning
Ett område där 3D-printing haft stor inverkan är inom medicinsk teknologi, menar 3D-printföretaget EOS. Den komplexa teknologin bakom industriell 3D-printing har potential att förändra den industriella värdekedjan i grunden och ha en stor inverkan på morgondagens produktion. Möjligheterna inom anpassad design, hållbarhet och snabbare produktutvecklingLäs mer
Paradoxen om avslöjande vid utbyte av idéer
Paradoxen handlar om att för att lyckas med öppen innovation så måste man dela med sig och därmed avslöja sin idé, som då riskerar att bli stulen, säger Ioana Stefan, forskare i industriell eknomi- Paradoxen handlar om att för att lyckas med öppen innovation så måste man dela med sig och därmed avslöja sin idé, som då riskerar att bli stulen, säger..
Ingen förnuftig verkstad vill tacka nej till företag som Volvo
Men vad gör man när det är svårt att rekrytera kompetent personal? Åsedaverkstaden anställde cobots i stället och arbetsglädjen ökade för alla.FT-Produktion använder sig av flexibla samarbetande robotar – cobotar – för att öka produktiviteten utan att anställa fler. Den nya tekniken förbättrade även arbetsglädjen genom att de dagliga rutinerna blev mer..
Ford först i världen med mirakelmaterialet grafen i sina bilar
Grafen ger betydande förbättringar vad gäller vikt, uthållighet och ljud menar biltillverkaren som räknar med att kunna producera de första bilarna redan i slutet av 2018.Som första biltillverkaren i världen implementerar Ford supermaterialet grafen i sina bilar. Tillsammans med leverantörer har Ford hittat områden där grafen kommer användas i syfte att sänka..
Okuma firar mer än hundra år av innovationer inom maskinbearbetning
CNC-maskintillverkaren Okuma, som representeras av Stenbergs i Sverige, firar sitt 120-årsjubileum. En huvudsaklig idé har funnits i företagets kärna i mer än hundra år: vänta inte på att tekniken ska komma ikapp dina idéer, utan flytta fram gränserna för vad maskiner kan göra för att uppnå önskat resultat. Den här..
Sverige och Hannovermässan - a perfect match!
Den 1-5 april 2019 vänds blickarna mot världens största industrimässa i Hannover och Sverige tar rollen som partnerland. Satsningen innebär en fantastisk möjlighet för våra svenska industriföretag att visa upp sig och knyta nya samarbeten.– Svensk ingenjörskonst är känd över hela världen. Vi anses vara det mest innovativa landet och vi har världskända startups,..