Nyheter

Brand i Boliden Kevitsa, omfattande skador.
Boliden AB
Bygg ihop din egen automationscell
Elektroautomatik AB
Festo förser för första gången världen med en standardiserad plattform - Festo Motion Terminal
Festo AB
Svagt positivt i fordonsindustrin, men varslen minskar inte totalt
FKG - Fordonskomponentgruppen AB
Nadine Crauwels, vd Sandvik Coromant. Ett liv på toppen
Sandvik Coromant AB
Milstolpe i alliansen mellan Volkswagen och Ford
VOLKSWAGEN GROUP Sverige
Nadine Crauwels, vd Sandvik Coromant. Ett liv på toppen
Sandvik Coromant AB
Autoliv ger uppdatering av marknads- och affärsläget för bilsäkerhetsföretaget
Autoliv Sverige AB
Schnutz Riktverk - för integrering i befintliga linjer eller nya linjer
Friedrich Vollmer Skandinavien AB
3D-skrivaren som ökar produktiviteten och flexibiliteten
3DVerkstan Nordic AB
Följ arbetet med Högskolans Västs AI-influencer, se filmen här!
Högskolan Väst
Smart Automation från Östrand & Hansen
Östrand & Hansen AB
Svenska elbilstillverkaren rekryterar i Tranås
Svensk Verkstad
Svenska stormässorna inställda- Scanautomatic, ProcessTeknik och Nordic Food Industry 2020
Svenska Mässan AB
Nu flyttar högtryckspumparna till Zander & Ingeström
Zander & Ingeström AB
Scania planerar för omfattande personalminskningar
Scania CV AB
Standarder för framtidens industri
SEK Svensk Elstandard
Ett steg närmare produktion av fossilfritt stål i industriell skala
SSAB Oxelösund AB
Briab stöttar när Mackmyra ställer om till handsprit
Svensk Verkstad
Nytt verktygssystem ökar hastighet och noggrannhet
Dormer Pramet AB

Nyheter

Så hittar inköparna sina nya leverantörer

den 22 januari 2015 11:40 Företagsprofil

Marknadsplatser på nätet, personligt kontaktnät, mässor, tips från kollegor...

Så hittar inköparna sina 
nya leverantörer

Etik, moral ochmiljötänk är viktiga faktorer

– Vi använder oss väldigt mycket av branschspecifika databaser, som knyter ihop köpare och säljare, som exempelvis Qimtek, för att hitta våra leverantörer.
Det säger Jonny Mohlén på Gränsfors Smide, och tillägger:
– Både när det gäller material och underleverantörer, typ skärande bearbetning.
– Visst besöker vi mässor. På mässor tittar man på maskiner, vad finns det för nyheter... man träffar folk, pratar  med folk, man får tips på olika saker. Det ena utesluter inte det andra, men för vår del är det mest business to business.
– Elmia Subcontractor är alltid en intressant mässa, men den besöker vi bara varannat år.
– Genom åren har man förstås byggt upp ett eget kontaktnät, som är väldigt användbart. Där får man den osminkade sanningen.
För Mohlén finns det ett antal parametrar som är viktiga när det gäller relationerna till leverantörer.
– Priset är alltid viktigt, men jag brukar säga till mina leverantörer att ordning och reda och framför allt hålla vad man lovar – det är viktigt idag. Om man utlovat leverans en vecka och den kommer en annan vecka – då är det katastrof.  Leveranstid är inga problem, bara man vet om det i förväg. Då ställer man sina system efter det. Problemen uppstår när man inte håller utlovade tider.
För Gränsfors Smide är det också viktigt att köpa svenskt.
– Vår policy är alltid att köpa så nära oss själva som möjligt. Vi finns ju i Norrland och vill ju att regionen ska leva. För den goda sakens skull kan vi ta nån krona högre pris. Hittar vi inget i närheten går vi i cirklar utåt.
– Etik, moral, miljötänk – det är också viktiga faktorer för oss. Vi måste hjälpa till att hålla denna jord frisk så långt det går. Kan vi då köpa från ett bolag som har bra miljötänk, så tycker jag vi har dragit ett litet, litet strå till stacken i alla fall..


Vi vill ha våra leverantörer på armlängds avstånd


Ingela Bergdahl på Scama hittar oftast sina leverantörer via internet, genom personliga kontakter hon byggt upp under många år, men också då och då på mässor, inte minst Elmia Subcontractor som hon besöker varje år.
– På Qimtek har vi funnit flera av våra leverantörer, säger hon.
En strävan är att hitta leverantörerna i närområdet.
– Vi har en filosofi om att kunna besöka en leverantör och vara hemma innan dagen är slut, så vi försöker hålla oss inom Östergötland.
– Att lägga jobb utomlands är inte intressant för oss med våra små volymer.
– När jag tidigare jobbade på större företag, med större serier, jobbade vi mycket mot Kina. Men det var besvärligt. Problemen ökar med avståndet.
– Däremot måste vi ibland gå utanför landets gränser, när vi måste hitta något som ingen i Sverige gör. Vi har ett par såna exempel, i Polen och England. Det fungerar bra.
– Genom kontakter med kollegor har jag fått känslan av att man i större utsträckning tar hem jobben till Sverige idag. För några år sedan var det poppis att köpa i Kina. Det börjar gå tillbaka. Man måste räkna med transportkostnader och tid, och inte minst att kontrollera produkterna. Vi kan kontrollera direkt i produktionen hos våra nära leverantörer.
”Att byta leverantör är ofta en resurskrävande procedur
Jörgen Fondelius på Dellner Brakes har lite andra kriterier när det handlar om närheten till leverantörerna.
– Eftersom vi äger ett produktionsbolag i Östeuropa, ska gruppens medlemmar förlägga en viss del av produktionen där. Därför lägger vi en hel del jobb utomlands.
– Vi har en ganska stabil leverantörsbas, även om den skulle behöva förnyas i vissa fall, säger han.
– Och när det är dags att hitta nya leverantörer är det tid och kvalité som är de mest styrande parametrarna.
Då blir svenska företag naturligtvis intressanta, i synnerhet när de nu anstränger sig för att affektivisera processerna, automatisera och driva kvalitetsarbetet.
– Att leverantörerna tekniskt hänger med – och det gör många idag – är bra för svensk industri och då är det viktigt för oss som jobbar med inköp att ha koll på utvecklingen.
– Att byta leverantör drar ofta med sig en hel del jobb i andra ändan, andra delar av organisationen. Det kan bli ritningsdiskussioner och såna saker som måste göras. Det kostar resurser så ibland drar man sig för det.
– Men när vi bestämt oss för att byta ut en leverantör eller skaffa en ny, använder jag mig ofta av mina befintliga leverantörer och hittar ofta genom dem företag som levererar likvärdiga produkter. De har ofta tips. Det egna nätverket är en bra källa.
– Hittar man ingenting där, och inte heller genom nätverk som Qimtek – då kan Elmia Subcontractor vara ett sätt att hitt ett guldkorn. Det är också en viktig mötesplats för att hålla kontakt med branschen.

Man måste se till helheten. Svenska företag är konkurrenskraftiga


– Jag åker sällan till Elmia Subcontractor för att hitta nya leverantörer. Däremot är det en utmärkt plats att träffa befintliga leverantörer, säger Magnus Ehne på Binar Quick Lift Systems.
– Man lever ju mest i telefon och via datorn, så man träffar extremt sällan sina leverantörer. På mässan har man möjlighet att träffa många samtidigt. I år är det säkert minst tio av våra leverantörer som deltar på mässan.
Magnus hittar sina leverantörer i både Sverige och utomlands.
– För oss unika detaljer tillverkas i första hand i Sverige. Vi är inte uppe i sådana volymer att det riktigt skulle få effekt att flytta produktionen utomlands. Men det finns exempel på detaljer som vi köper av svenska företag, men som tillverkas i exempelvis Kina.
– Men det gäller ju att tänka hela loppet. I och med att svenska företag gör sina processer kostnadseffektivare med automation och förbättrade processer kan de hålla ett konkurrenskraftigt pris när de gör saker snabbare och bättre. Så även om prisbilden generellt är dyrare i Sverige kan automatiseringen göra att det inte blir kostnadseffektivt att gå utanför landsgränserna.
– Man måste väga in transportkostnader, eventuella tullkostnader, eventuella kvalitetsproblem. Ser man till helheten är svenska leverantörer absolut konkurrenskraftiga idag.
Hur hittar du dina leverantörer?
– Jag pratar med kollegor i branschen, kollegorna i systerföretagen, Qimtek är ett alternativ – och Google...

 

Text: Mikael Harrison, Svensk Verkstad


Svensk Verkstad

Tipsa dina vänner på Facebook
tweetTips dina vänner på LinkedIn

Mer Vad tycker inköparna

Smidigt verktyg!
Smidigt verktyg!
”Portalen var ett väldigt smidigt verktyg för att på bred front gå ut med RFQ. Våra senaste två RFQ’s har resulterat i att vi har knutit två nya leverantörer till oss.” Anders Lindberg inköpare och produktutvecklare på ATA Bygg- och Markprodukter AB i Sollentuna      
Succé för Inköpardagen i Norr
Succé för Inköpardagen i Norr
Inköpardagen i Norr gjorde succé för andra året i rad i Skellefteå. Över 200 inköps- och upphandlingschefer och medarbetare var på plats. Eventet gick av stapeln på Folkparken och årets tema var "Innovativa inköpsstrategier och värdeskapande leverantörs relationer".  2016 års trender inom..
Inköpsbarometern - Gyllene möjligheter på en osäker marknad
Inköpsbarometern - Gyllene möjligheter på en osäker marknad
Varje år sammanställer Qimtek trender och förändringar i den svenska tillverkningsindustrin. Enkäten är riktad mot inköpare, beställare och beslutsfattare. Svaren publiceras på Qimtek.se, Svensk Verkstad och i SILF SUPPLY CHAIN Outlook. Över 250 svar kom Qimtek tillhanda inför 2016 års Inköpsbarometer. Marknaden..
Ställ rätta och rimliga krav - FR2000 en möjlighet
Ställ rätta och rimliga krav - FR2000 en möjlighet
Upphandlare inom det offentliga vill ställa krav på både kvalitet, miljö och ekonomi. Men är ISO den enda garantin för att lyckas med detta? Många småföretag missar möjligheten att delta i kampen om de ca 600 miljarder kr som årligen upphandlas på grund av att upphandlarna ställer orimliga och oproportionerliga..
Elmia Subcontractor - Inköparens marknad
Elmia Subcontractor - Inköparens marknad
När landets underleverantörer ställer ut på Elmia Subcontractor är det i första hand en kategori besökare de gärna ser i sina montrar: inköparna. Och för inköparna är naturligtvis mässan ett serverat smörgåsbord, perfekt preparerade jaktmarker när de söker leverantörer för sina produkter. –..
Detta är ett bra forum för de som önskar hjälp med outsorcing eller vice versa...
Detta är ett bra forum för de som önskar hjälp med outsorcing eller vice versa...
Detta är ett bra forum för de som önskar hjälp med outsorcing eller vice versa... Mikael Eriksson BXB Industrial
Guld värt!
Det var guld värt detta och jag är jättenöjd med utfallet efter att ha sökt leverantörer. Dessutom tjänar vi en hel del pengar på att jämföra priset. Nöjd inköpare i Vätterbygden
Så nöjd med kontakter!
Så nöjd med kontakter!
"Jag är så nöjd med de kontakter jag får när jag lägger ut förfrågningar via Qimtek. Det har funkat väldigt bra!" Geza Pinter, Technique and Maintenance Carlfors Bruk
Verkligen ett bra system
Verkligen ett bra system
"Det är verkligen ett bra och jättesmidigt system." Ann Lundahl, Inköpschef från Noxon AB, om Qimteks Sourcing tjänst.   Läs mer
Det är helt suveränt detta!
Det är helt suveränt detta!
"-Det är helt suveränt detta! Det tog bara några timmar efter att jag lagt in min förfrågan så fick jag svar av leverantörer som var riktigt bra! Alla borde använda detta för det är helt fantastiskt!" Staffan Davidsson, 66 nm AB
Barometer visar styrka hos svenska leverantörer
Barometer visar styrka hos svenska leverantörer
Trots de blandade rapporterna från marknaden så indikerar årets Inköpsbarometer att det finns en viss optimism bland inköpare i verkstadsindustrin.  Kanske inte samma optimism som förra året men definitivt högre än 2012 och 2013. I år tror 25% att deras outsourcingbehov kommer att ökad under de första 6 månaderna..
Funktioner för Sourcing Premium
Sourcing Premium   Funktioner för Sourcing Premium   Skicka ut förfrågningar Med Qimteks RFQ Wizard skapar du enkelt en offertförfrågan och matchar mot de bästa leverantörerna på marknaden. Du väljer sen de som du tycker passar bäst. ..
Fått en hel del bra napp!
Fått en hel del bra napp!
"Fått en hel del bra napp, framför allt på områden som varit något utanför våra vardagliga inköp." Håkan Larsson, Underhållsansvarig Lesjöfors Fjädrar AB
ger Qimtek högsta betyg
ger Qimtek högsta betyg
”Ni sparade mig ett tidskrävande jobb, hittade snabbt en bra leverantör för montage av stålkonstruktion, ger Qimtek högsta betyg.” Andreas Larsson, Inköpare Logosol AB
Tack för allt stöd. Qimtek är en utmärkt service
Tack för allt stöd. Qimtek är en utmärkt service
”Vi har fått ett flertal offerter från kvalificerade leverantörer på tillverkning av UPS-skåp som vi nu utvärderar. Tack för allt stöd. Qimtek är en utmärkt service.” Peter Nystrom, VD TSi Power Corporation