Nyheter

VI GÖR DIG BÄTTRE
JCK Produkter i Sävsjö AB
Långsiktig hållbarhet inom tillverkningsindustrin kräver vattenhushållning
SMC Automation AB
Den tyska jättemässan AMB ställer in årets mässa
Svensk Verkstad
Verkstadsindustrins underleverantörer investerar igen
Lichron AB
Bygg ihop din egen automationscell
Elektroautomatik AB
Scania: Styrelsen drar tillbaka förslag om utdelning
Scania CV AB
Epiroc vinner stororder för gruvutrustning och service från Codelco i Chile
Epiroc Rock Drills AB
Ny Cobot MELFA ASSISTA från Mitsubishi Electrics med enkel hantering
Mitsubishi Electric Europe B.V.
Festo förser för första gången världen med en standardiserad plattform - Festo Motion Terminal
Festo AB
Svagt positivt i fordonsindustrin, men varslen minskar inte totalt
FKG - Fordonskomponentgruppen AB
Brand i Boliden Kevitsa, omfattande skador.
Boliden AB
Smart Automation från Östrand & Hansen
Östrand & Hansen AB
Autoliv ger uppdatering av marknads- och affärsläget för bilsäkerhetsföretaget
Autoliv Sverige AB
Följ arbetet med Högskolans Västs AI-influencer, se filmen här!
Högskolan Väst
Teknikföretagen släpper lektionsmaterial med koppling till Coronakrisen
Teknikföretagen
Schnutz Riktverk - för integrering i befintliga linjer eller nya linjer
Friedrich Vollmer Skandinavien AB
Milstolpe i alliansen mellan Volkswagen och Ford
VOLKSWAGEN GROUP Sverige
3D-skrivaren som ökar produktiviteten och flexibiliteten
3DVerkstan Nordic AB
Nadine Crauwels, vd Sandvik Coromant. Ett liv på toppen
Sandvik Coromant AB
Nadine Crauwels, vd Sandvik Coromant. Ett liv på toppen
Sandvik Coromant AB

Nyheter

Oljeförorenade skärvätskor ett gissel - CoolProducts har boten

den 10 september 2012 15:28 Företagsprofil

Många känner inte till, eller bryr sig om, problemen med förorenade skärvätskor.
Trots att det finns enkla lösningar som kan hjälpa till att påverka både ekonomin och hälsan, nämligen oljeskimmern.
Skärvätskans livslängd kan ökas med upp till fyra gånger. Luften i verkstaden blir bättre. Och problemen med hudirritation, andningssvårigheter och allergier hos operatörerna minskar.
Skärvätskorna kommer sannolikt att finnas kvar inom överskådlig framtid. De är nödvändiga för att smörja och kyla detaljerna samt transportera bort metallspånor. Men de kostar också industrin stora belopp årligen i form av kvalitetsförluster, produktionsbortfall och sämre hälsa hos operatörerna.

NACKDELARNA ÄR ATT de innehåller många olika substanser som påverkar hälsan – emulgatorer, pH-buffert, rostskyddsmedel, skumdämpare och biocider. Lägg till det föroreningar som metallpartiklar, smörjoljor, bakterier och endotoxiner.
Forskning pågår för att framställa skärvätskor utan biocider i linje med den EU-lagstiftning som kommer att gälla från 2014.
Men en sak kan du påverka själv redan nu och det är läckoljor i skärvätskan. Partiklar och läckolja bidrar till bakterietillväxt som direkt påverkar hälsan i form av hudbesvär och allergier. De påverkar även processen som blir instabil med ökad förslitning av verktygen, kletiga beläggningar och minskad kvalitet i produktionen som resultat.
Studier har visat att skötseln av systemen faktiskt har visat sig viktigare för att undvika hälsorisker än att byta vätska. Enkla åtgärder är att undvika eller minska torrblåsning med tryckluft, se till att processventilationen runt operatörerna är god, att processluften inte återcirkuleras och att man sköter och kontrollerar skärvätskan.

ATT INSTALLERA OLJESKIMMERS är inte särskilt kostsamt eller invecklat. Det är ett enkelt sätt att avskilja läckoljan från skärvätskan. Man kan dock inte rädda en redan förorenad vätska, oljeskimmern bör installeras i samband med ett vätskebyte säger Daniel Edlander som ansvarar för produktgruppen CoolProducts inom QH-system AB.
Oljeskimmern utnyttjar oljans egenskaper att binda sig starkare till sig själv och andra material än vatten. Oljan fastnar på bandet, skivan eller slangen och kan separeras från vätskan utan hjälp av pumpar och filter.

Det finns tre typer av oljeskimmers:
Bandskimmern har ett band i rostfritt stål eller plast med olika dränkdjup. Plastbandet är tåligare och billigare, men lyfter upp oljan i ett tidigare skede. Det betyder att vattenhalten i oljan är högre och separationen mellan olja och vätska fortsätter efter att olja skimmats upp.
Slangskimmern är mest användbar när utrymmet är begränsat. Slangen finns i olika längder, vätskenivån kan varieras utan problem.
Skivskimmern är den billigaste lösningen, men kräver stort utrymme och konstant vätskenivå i tanken. När oljan är borta skall skivan stannas. Om den fortsätter att snurra tar den med sig skärvätska upp.
En oljeskimmer i kombination med god skötsel av systemen för skärvätska kommer sannolikt att påverka såväl produktiviteten som hälsan hos operatörerna i alla verkstäder som sysslar med metallbearbetning i någon form. För enkelt kylvätskeunderhåll och minimalt maskinstillestånd gå in på
www.coolProducts.se
Har du verkligen råd att låta bli?

Fakta om CoolProducts
CoolProducts är en del av QH-system AB som sedan 1994 tillhandahåller enkel och driftsäker utrustning för att minska inre och yttre miljöpåverkan vid produktion. Vi känner våra produkter väl och lämnar därför 5 års garanti. Våra produkter säljs av din lokala leverantör av industrioljor, verktyg och maskiner.

QH-system AB

Tipsa dina vänner på Facebook
tweetTips dina vänner på LinkedIn

Mer Pressmeddelande

Svagt positivt i fordonsindustrin, men varslen minskar inte totalt
I en enkät gjord av FKG visar fordonsindustrin en liten ökning, dock är framtida varsel ett orosmoln.I den senaste snabbenkäten som FKG-Fordonkomponentsgruppen gjorde till sina medlemsföretag och andra intressenter i måndags den 25 maj så har en svag, men positiv utveckling skett i industrins återhämtning. Så vad visar då trenden enligt enkäten?..
Bygg ihop din egen automationscell
Automationsbyggaren som bygger på principen - Bygg din egen automationslösning kan användaren välja på flera olika tjänster. Elektroautomatik lanserar konfigurator.  Elektroautomatik tar nästa steg i digitaliseringens värld och lanserar en konfigurator. Där kan du som användaren själv bygga ihop din egen automationscell. I..
VI GÖR DIG BÄTTRE
VI GÖR DIG BÄTTRE
Produktion mitt i Småland gör kommunikationen enkel och transporterna korta. Vi tillverkar Dina detaljer med moderna maskiner i både mindre och större serier.  Vi jobbar med de flesta tillverkningstekniker men är experter på skärande bearbetning. Materialet kan vara plast, stål, rostfritt, aluminium eller mässing. Vi är extra duktiga..
Ny Cobot MELFA ASSISTA från Mitsubishi Electrics med enkel hantering
Säker och precis support för människan i produktion.Mitsubishi Electrics nya kollaborativa robot, MELFA ASSISTA, har utvecklats för att arbeta tillsammans med människan utan behov av maskinskydd, samtidigt som den uppfyller dagens krav på säkerhet för personal i produktionen. MELFA ASSISTA erbjuder maximalLäs mer
Verkstadsindustrins underleverantörer investerar igen
Ordern gäller två stora fleroperationsmaskiner. Skövdeföretaget Lichron AB har fått en order gällande två stora fleroperationsmaskiner till svensk verkstadsindustri. Det är verkstadsföretaget IMS Maskinteknik i Enköping som investerar och förnyar sin maskinpark. Investeringen består av ett ArborrverkLäs mer
Den tyska jättemässan AMB ställer in årets mässa
En undersökning med AMB utställare visade ett entydigt reslutat.Nästa ordinarie AMB kommer att hållas 13 till 17 september 2022, men AMB Forum är planerat för september 2020 och 2021. Utställarna stöder beslutet. Även om utställarundersökningen genomförd av Messe Stuttgart tydligt visade att det inte finns någon tillräckligLäs mer
Innovativa lösningar för den tillverkande industrin
Innovativa lösningar för den tillverkande industrin
AUTOMATION Vi är experter på automation och digital produktion. Behöver du en produktionslösning anpassad efter era specifika behov? Vi hjälper gärna till att ta fram den optimala utrustningen. Automationslösningar Stjernberg Automation tar fram skräddarsydd automation för alla branscher och företag. Som ett fullserviceföretag inom..
LGL Construction i Smålandsstenar uppköpt
Tillverkaren av stålkonstruktioner får ny ägare.Dacke Industri förvärvar samtliga aktier i LGL Construction AB. LGL är ett småländskt företag som erbjuder kompletta lösningar inom stålbyggnation där man konstruerar, tillverkar och monterar bland annat stålkonstruktioner för industri, logistik, butikLäs mer
?Förnyade kvalitetscertifikat för Hydroscand Special Hoses
Hydroscand har förnyat sitt certifikat ISO 3834-2 för tillverkning av metallslang på Special Hoses i Motala. Hydroscand Special Hoses producerar och monterar specialslang. För att kvalitetssäkra produkterna som produceras på Special Hoses arbetar Hydroscand systematiskt för att uppfylla alla krav enligt ISO 3834-2 och det marina certifikatet från DNV/GL – ettLäs mer
Ny chef till Borga Plåt
Ska växa inom industribyggnation och tillsätter ny konstruktionschef.Borga tror starkt på framtiden och som ett led i strategin att växa inom industribyggnation tillsätts Daniel Ljus som ny konstruktionschef. Han har en bred bakgrund inom stålbyggnadskonstruktion och en gedigen utbildning som kommer att hjälpa Borga iLäs mer
Uddeholms bidrag inom medicinindustrin
Den värmländska produktionsanläggningen tillverkar verktygsstål som just nu används till respiratorer, syrgasmasker och testkit för coronaviruset.Uddeholm är ett av världens mest framgångsrika stålföretag när det gäller produkter, forskning och utveckling.  Just ni bidrar deras högkvalitativa stål till att hjälpa tillverkare..
Antibakteriella dörrhandtag från Ekstrands
Antibakteriell ytbehandling av dörrhandtag i aluminium eller rostfritt via FSB, med livstidsgaranti. Ekstrands utökade samarbete med FSB har resulterat i ett bredare sortiment av handtag och beslag till dörrar och fönster. Ekstrands kan nu även erbjuda antibakteriell ytbehandling av dörrhandtag i aluminium eller rostfritt via FSB, med livstidsgaranti.Läs mer
IMS Maskinteknik investerar i sin femte Soraluce
Legotillverkaren i Mälardalen har ett brett register och kan fräsa detaljer upp till 10,5 meter och svarva 2,5 meter. -Vi utför avancerad maskinbearbetning till svensk industri och vi menar att resultatet kommer när man har gjort ett bra jobb, säger Björn Abrahamsson VD på IMS Maskinteknik AB. IMS Maskinteknik med anor sedan 1976 och ligger i Tillinge Nykvarn i..
OEM Automatic och Elektroautomatik utvecklar samarbetet.
En heldag med igus.I förra veckan var OEM Automatic på plats hos en av sina stora kunder i Skövde, där företaget tillsammans med Elektroautomatik och igus® höll ett kundevent för att presentera vårt samarbete och nyheter från igus®. Det var bra uppslutning och ca 30 medarbetareLäs mer
Lesjöfors går in i en digital framtid Spetskompetens.
Går in i en digital framtid genom att finnas nära kunden.Spetskompetens. Hög servicenivå. Och leveranssäkerhet. Lesjöfors går in i en digital framtid genom att finnas nära kunden – och att bistå med sin erfarenhet tidigt i processen. De sätter en ära i hög servicenivå, satsar på intern kompetens och investerarLäs mer