Nyheter

Den 2 oktober koras "Framtidens svetsare"

den 16 september 2015 10:11 Företagsprofil

På Företagarforum i Göransson Arena, Sandviken kommer "Framtidens svetsare" att utses fredagen den 2 oktober. Det är en svetstävling i samband med Företagarforum där tredjeårselever på teknikcollege i Gästrikland, Hälsingland och Dalarna har inbjudits att delta.  Första pris kommer att vara en internationell svetsutbildning (IWS).

Från vänster Håkan Karlsson, AGA samt "Stenna" Holmström, VD och Emil Holmström, platschef på Sitab i Sandviken.

Tävlingen arrangeras av SITAB (Sandvikens Industriteknik AB) och AGA Gas AB.

– Det ska bli fantastiskt kul och intressant att följa den här tävlingen, säger Emil Holmström, platschef på Sitab i Sandviken. Behovet av yrkesmän är ju stort så därför är det extra kul att vara med och arrangera den här tävlingen och visa på framtidsmöjligheterna inom det här yrket.

Vem har störst färdigheter?
I Gävleborgs finns nio skolor som genom Teknikcollege yrkesutbildar svetsare. Det är tekniska utbildningar av hög kvalitet i nära samarbete med svenska teknik- och industriföretag. Alla skolor får skicka två elever var till tävlingen där deltagarna ska genomföra ett svetsprov utav två rostfria plåtar med ett förutbestämt mått.

– Första pris kommer att vara en internationell svetsutbildning (IWS) men även fina priser utlovas till de som kommer på andra och tredje plats, berättar Håkan Karlsson, distriktsansvarig Industri AGA Gas AB. I samband med denna tävling bjuder vi också in till ett svetsseminarium för alla yrkeslärare och övriga företag i regionen där AGA´s svetsingenjörer kommer att hålla föredrag på temat ”vad krävs i framtiden av svetsande företag”.

Fakta om tävlingen ”Framtidens svetsare”
Plats: Sandviken på Göranssons arena 2015-10-02 kl 09:30
Eleverna genomför ett svetsprov utav två rostfria plåtar L=150x B=70 xT=2mm
Kravet är likvärdigt med kompetens för godkännande av tunt material i H läge.
Toppsidan skall vara jämn och slät (Inte konkav och inte konvex.)
För att uppnå godkänt resultat krävs att deltagaren har teknisk och praktisk erfarenhet.
Deltagarna skall själv välja spalt, strömstyrka, gasflöde för svetsbåge och rotskydd.
Tävlingen avslutas med en final kl 16:30.
Fina priser kommer att delas ut till vinnaren samt tvåan och trean.

http://www.foretagarforum.com
http://www.teknikcollege.se
http://www.sitab.nu
http://www.aga.se/svSandvikens Industriteknik AB SITAB

Tipsa dina vänner på Facebook
tweetTips dina vänner på LinkedIn

Mer Pressmeddelande

Ge bort en bok i julklapp?
Nu kommer en ny bok om en av Sveriges mest framgångsrikaste industriprodukter. I samband med att Scanias legendariska V8-motor firar jubileum lanseras nu boken ”Scania V8 fyller 50 år, 1969 – 2019”. I boken finns allt du behöver veta, och lite till, om en av Sveriges mest framgångsrikaste industriprodukter genom tiderna. ScaniasLäs mer
Teknikdag hos Evomatic i Karlshamn
Öppet hus den 16 januari, med bland annat automationstrender på programmet.Nu är det äntligen dags igen! För 8:e året i rad har vi återigen nöjet att tillsammans med våra leverantörer bjuda in till ett “öppet hus” i Evomatics lokaler på Södra Stillerydsvägen 17A, KARLSHAMN. Torsdagen den 16 januari visar vi olika spännande..
Lägg fokus på Era styrkor – Resten fixar Exmo!
Lägg fokus på Era styrkor – Resten fixar Exmo!
Allt inom montering, paketering, produktutveckling, produktionslösningar, prototyper m.m. Exmo AB kan hjälpa ert företag med effektiva produktionslösningar vilket innebär att de arbetar med totala produktionslösningar och automatiserad volymproduktion. Det vanligaste är att Exmo tar ansvar för hela kedjan, från idé till levererad..
Idag öppnar årliga RavemaExpo
Allt fler industriföretag väljer att digitalisera och automatisera sin produktion. RavemaExpo 10-12 december 2019 Det populära årliga eventet öppnar idag och många besökare kan se ny teknik, mingla och förse sig från det digra julbordet.  Allt fler industriföretag väljer att digitalisera och automatisera sin produktion. På så vis kanLäs..
Han blir teknisk chef på svenska elbilsföretaget
30 års erfarenhet av teknisk utveckling inom europeisk bilindustri för bland annat Volvo, Fiat, Autoliv och Nevs.Inzile är ett svenskt företag som utvecklar, tillverkar och säljer eldrivna lätta lastbilar (klass N1). Företaget grundades 2012 och har huvudkontor och sin produktionsanläggning i Västervik, Småland. Företaget har ytterligare två..
Grantek taktar upp med ny utrustning från DMG MORI och ABB
Kommer att kunna producera under betydligt fler timmar per dygn.Grantek AB i Fagersta är ett företag med lång erfarenhet som levererar produkter och tjänster inom områdena mekanisk bearbetning, serieproduktion, legotillverkning, reverse engineering, konstruktion, CAD/CAM-teknik, 3D-skrivare m.m.  Företagets gedignaLäs mer
Produkter av miljögummi, bio-TPE och silikon
Produkter av miljögummi, bio-TPE och silikon
AnVa Polytech tillverkar högkvalitativa produkter i gummi, TPE och silikon. Med en spetskompetens inom komplexa elastomera produkter finner du även kombinationer av gummi med plast eller metall. ”Eftersom vi blandar vårt gummi själv har vi en flexibilitet som är svår att hitta på annat håll. Även de produkter vars exakta material inte..
NEVS pratar hållbara transporter på DI:s stora Mobilitetsdag
För att nå klimatmålen och lösa framtidens mobilitet krävs ny teknik, omfattande åtgärder i stadsmiljöer och samarbeten. Den 10 december deltar NEVS vice vd Stefan Tilk på Stora Mobilitetsdagen i Stockholm.   Det syns en tydlig omställning till eldrivna fordon och nu väntar nästa mobilitetsrevolution där den privatägda bilen och dess framtid utmanas. Behovet..
NEVS pratar hållbara transporter på DI:s stora Mobilitetsdag
För att nå klimatmålen och lösa framtidens mobilitet krävs ny teknik, omfattande åtgärder i stadsmiljöer och samarbeten. Den 10 december deltar NEVS vice vd Stefan Tilk på Stora Mobilitetsdagen i Stockholm.   Det syns en tydlig omställning till eldrivna fordon och nu väntar nästa mobilitetsrevolution där den privatägda bilen och dess framtid utmanas. Behovet..
Ökad rörlighet och minskat slitage
Påklädnaden säljs i ett grundutförande vilket innebär att slangpaketet som fästs vid roboten är tomt, med möjlighet att beställa kablage för luft, I/O och annan kommunikation separat.Det finns flera fästen längs med robotarmen som är lätta att öppna för att montera påklädnadspaketet, eller lossa hela eller delar av det. Tillsammans med den..
Svenska specialfordon – affärsmöjligheter för leverantörer
Går det att elektrifiera eller konvertera en husbil, personbil klass II, för att få fram en ”bonusbil”?Frågan är aktuell nu när även körcykeln WLTP (exakt beräkning av bränsleförbrukning och utsläpp) införs med konsekvensen att nya husbilar straffbeskattas ut från marknaden. Det skriver FKG - Fordonskomponentgruppen i ett..
Ny standardiseringschef på SIS
Han får det övergripande ansvaret för alla standardiseringssektionerna.Dan Nilsson är ny standardiseringschef på Svenska institutet för standarder, SIS. Han har närmast varit sektionschef för standardisering vård och omsorg. Hans nya roll innebär att han nu blir en del av ledningsgruppen och har det övergripande ansvaretLäs mer
Säkrare byten av coils och minimerade inre ställtider
Nu har AGAB utvecklat efterfrågade mobila lagerställ för enkel, säker och snabb hantering.De mobila coilställen anpassas efter kundens storlek på coilen och antal coil som ska lagras vid maskin. Sedan tidigare har AGAB sålt och utvecklat coilvändare för att vrida coils upp coils säkert utan travers eller truck. Både AGABs coilvändare och AGABsLäs mer
Tänk om en gjuten komponent kunde meddela när den behöver underhåll?
Smart gjutgods är en av två innovationer som belönas när gjuteribranschens bästa utses.Smartare gjutgods som kan meddela när det behöver tekniskt underhåll eller bytas ut, respektive lättare och mer kostnadseffektivt gjutgods genom att använda saltkärnor vid pressgjutning av aluminium. I år får två innovationer priset för gjuteribranschensLäs mer
Bevego expanderar i Lund
Dubblar ytan.Bevego fortsätter att expandera i Lund och kommer inom kort öppna portarna till en ny fin lokal på Skiffervägen 70. Flytten innebär ett geografiskt bättre läge med mer ändamålsenliga lokaler och dubblade ytor. -Dessutom erbjuder vi en rad olika mervärdenLäs mer