Nyheter

Den 2 oktober koras "Framtidens svetsare"

den 16 september 2015 10:11 Företagsprofil

På Företagarforum i Göransson Arena, Sandviken kommer "Framtidens svetsare" att utses fredagen den 2 oktober. Det är en svetstävling i samband med Företagarforum där tredjeårselever på teknikcollege i Gästrikland, Hälsingland och Dalarna har inbjudits att delta.  Första pris kommer att vara en internationell svetsutbildning (IWS).

Från vänster Håkan Karlsson, AGA samt "Stenna" Holmström, VD och Emil Holmström, platschef på Sitab i Sandviken.

Tävlingen arrangeras av SITAB (Sandvikens Industriteknik AB) och AGA Gas AB.

– Det ska bli fantastiskt kul och intressant att följa den här tävlingen, säger Emil Holmström, platschef på Sitab i Sandviken. Behovet av yrkesmän är ju stort så därför är det extra kul att vara med och arrangera den här tävlingen och visa på framtidsmöjligheterna inom det här yrket.

Vem har störst färdigheter?
I Gävleborgs finns nio skolor som genom Teknikcollege yrkesutbildar svetsare. Det är tekniska utbildningar av hög kvalitet i nära samarbete med svenska teknik- och industriföretag. Alla skolor får skicka två elever var till tävlingen där deltagarna ska genomföra ett svetsprov utav två rostfria plåtar med ett förutbestämt mått.

– Första pris kommer att vara en internationell svetsutbildning (IWS) men även fina priser utlovas till de som kommer på andra och tredje plats, berättar Håkan Karlsson, distriktsansvarig Industri AGA Gas AB. I samband med denna tävling bjuder vi också in till ett svetsseminarium för alla yrkeslärare och övriga företag i regionen där AGA´s svetsingenjörer kommer att hålla föredrag på temat ”vad krävs i framtiden av svetsande företag”.

Fakta om tävlingen ”Framtidens svetsare”
Plats: Sandviken på Göranssons arena 2015-10-02 kl 09:30
Eleverna genomför ett svetsprov utav två rostfria plåtar L=150x B=70 xT=2mm
Kravet är likvärdigt med kompetens för godkännande av tunt material i H läge.
Toppsidan skall vara jämn och slät (Inte konkav och inte konvex.)
För att uppnå godkänt resultat krävs att deltagaren har teknisk och praktisk erfarenhet.
Deltagarna skall själv välja spalt, strömstyrka, gasflöde för svetsbåge och rotskydd.
Tävlingen avslutas med en final kl 16:30.
Fina priser kommer att delas ut till vinnaren samt tvåan och trean.

http://www.foretagarforum.com
http://www.teknikcollege.se
http://www.sitab.nu
http://www.aga.se/svSandvikens Industriteknik AB SITAB

Tipsa dina vänner på Facebook
tweetTips dina vänner på LinkedIn

Mer Pressmeddelande

Maskinia och Sundahls väljer Engcon
Hedrande att fler och fler tillverkare och återförsäljare väljer att använda sig av vår lösning, säger Engdons grundare Stig Engström.Maskinia, leverantör av Doosan grävmaskiner och Sundahls, leverantör av Atlas grävmaskiner väljer att utrusta sina grävmaskiner med Engcons säkra redskapsfästen och ett standardiserat låssystem. En åtgärd..
Banbrytande fräsverktyg från DATRON
DATRONs nya Cross Cutter kombinerar alla fördelar från både ett 1-skärigt och 2-skärigt fräsverktyg.DATRONs nya fräsverktyg CROSS CUTTER är unikt med ett skär som delar sig i 180 grader upptill för att  kunna ge en mycket hög spånmatning och minimal spånvolym vid grovfräsning.  DATRONs CROSS CUTTER kombinerar alla..
Okuma ger plats för digitalisering och automation
För Okuma börjar digitaliseringen långt innan själva bearbetningen sker. Vid årets EMO kommer Okuma att presentera en rad egna helhetslösningar.Okuma, representerat i Sverige av Stenbergs, tillhandahåller lösningar för digitala produktionsprocesser och automatisering för metallbearbetningsindustrin. Vid årets EMO i Hannover (16-21 september 2019, hall 27 / D26)..
Nederman Future Days - Årets viktigaste konferens om ren luft
Ren luft håller på att bli en bristvara. Mer än 95 % av världens befolkning andas dagligen dålig luft. Men det finns lösningar, inte minst inom industrin.Det är utgångspunkten när Nederman som en av de ledande aktörerna inom industriell luftrening bjuder in till Future Days i Helsingborg den 17 september. Hur ser situationen för ren luft ut? Vad gör politiker och..
Hydroscand breddar sortimentet med ny pneumatisk PA-T-slang
En vidareutvecklad PA12-slang som är stark, nötningstålig och kan hantera arbetstryck upp till 50 bar. Hydroscands nya PA-T-slang är halogenfri, UV-stabiliserad och passar utmärkt för kunder som behöver dra pneumatikslang över längre sträckor, exempelvis längs med kabelstegar. Den fungerar även bra i krävande miljöer, eftersom PA-T är..
Säker åtkomst till pallkanaler i rullställ
Nya BITO Access Kit.BITO lanserar Access Kit, ett nytt säkerhetspaket som underlättar åtkomsten till pallkanaler i rullställ vid reparationer och underhåll. Det bidrar till en säkrare arbetsmiljö för lagerpersonalen och minskar risken för kostsamma stillestånd. BITO AccessLäs mer
Okuma till stora scenen på EMO
Bland lösningarna för form- och verkygsindustrin är en av höjdpunkterna en nyutvecklad portalmaskin för 5-sidig precisionsbearbetning av stora arbetsstycken.Okuma, som representeras i Sverige representeras av Stenbergs, kommer att använda den stora scenen på EMO i Hannover (16-21 september 2019, hall 27 / D26) för att presentera mycket effektiva lösningar för form- och..
Rutgerson Marin öppnar upp fabriken för tredje året i rad
Under helgens Marstrand Boat Show är det dags igen. Att Rutgerson tillverkar allt från grunden på Marstrand brukar förvåna många.-Responsen på våra fabriksvisningar har hittills varit så positiv att vi bestämt oss för att göra vårt öppna hus till en årlig tradition. Många är överraskade över att vi faktiskt tillverkar..
Ny kontinuitetstester från Chauvin-Arnoux
Kontrollerar enkelt elinstallationer med 200 mA ström för genomgångstest, med automatisk polaritetsomkastning.    Med vibrations- och ljudindikering samt bakgrundsbelyst display, med två valbara färger. Mer information finns på denna länk på hemsidan Chauvin-Arnoux är ett franskt familjeföretag som tillverkar mätinstrument i 7 egna fabriker..
Världens noggrannaste multimeter har nu landat
FlukeCalibration 85x8A.Nästan 18 år efter lanseringen av den första 8,5 siffriga DMM’en från Fluke Calibration, som var baserad på teknologi från Wavetek/Datron 1281 som blev ett naturligt val för alla som ville få bästa resultat.  Både 1281:an och efterföljaren Fluke 8508ALäs mer
Han blir ny vd för armeringstillverkaren
Förste nye VD:n på sexton år i bolaget som har en 100-årig historia.Håkan Magnusson, 52 år, tar över VD-rollen för Celsa Steel Service efter Tore Bexér som går i pension. Håkan har en internationell erfarenhet av byggbranschen och kommer närmast från Icopal/BMI. I ryggen finns både en teknisk och kommersiell bakgrundLäs mer
Belysningstillverkaren Tyri fick automationsförslag av Högskolan Väst
En student redovisade sitt projekt med automationsförslag på Produktionstekniskt centrum (PTC) i Trollhättan.Alexandre Minvielle från Frankrike har just gjort färdigt en projektkurs inom automation vid Högskolan Väst. I tisdags gjorde han en presentation för företaget Tyri i hur de bäst kan automatisera sin montering av belysning till arbetsfordon.  - Jag..
Dormer Pramet på EMO 2019
Fokus ligger på skärande verktyg för allmän bearbetning, järnväg och tung bearbetning.Dormer Pramet deltar på EMO 2019 i Hannover. Där kommer företaget dela med sig av sin expertis inom en mängd olika bearbetningsapplikationer och industrisegment. Som besökare kommer man se ett stort urval produkter för järnvägsbearbetning, inklusive denLäs mer
Paradigmskiften inom fordon och transport får stora konsekvenser på alla plan
På Stora Leverantörsdagen sätter Fordonskomponentgruppen blixtbelysning på scenarion för industriell omställning och behovet av samverkan för att skapa konkurrenskraft.  Fordons- och transportindustrins paradigmskiften kommer att ha genomgripande konsekvenser på alla nivåer – från innovation och produktionsteknik till konsumentbeteenden. Från FKG:s sida konstateras att..
Spännande visningar av framtidens intelligenta CNC-produktion under EMO
Under EMO2019 kommer Hexagon Production Software visa hur virtuell och verklig produktion kan kombineras. Med glasögon för virtuell verklighet får besökarna se hela konstruktionen och produktionen av en motorcykelsadel, med början i 3D-skanning. Hexagons division Manufacturing Intelligence kommer att visa upp digitala produktionslösningar från sin portfölj av..