Nyheter

Avfallsolja från Ridderheims blir biodiesel

den 19 februari 2013 15:21 Företagsprofil

Ridderheims i Skene löste avfalls problemet med en oljeskimmer i fettavskiljaren.
Efter installationen av en oljeskimmer (modell bandskimmer) sjönk kostnaden för slamsugningen till hälften första året på Ridderheims anläggning i Skene. Rapsoljan som skimmern avskiljer från avloppsvattnet säljs till ett företag som tillverkar biodiesel.
– Återbetalningstiden är sex månader. Vi sparar hundratusentals kronor per år med den nya lösningen, säger produktionschefen Mats Nilsson.
I fabriken på Ulvsunda industriområde i Skene tillverkades kassler tidigare. För två år sedan byggdes fastigheten om. Här skulle man istället producera grönsaksinläggningar och såser, röror och dressingar baserade på majonäs under varumärket Gourmet Service.
Nu tillverkar man 400 ton delikatesser i månaden, 600 kg på sju minuter. 20 man per skift ser till att produktionen löper som den skall. Vid tillverkningen gör man av med 50 ton rapsolja i veckan – som till en viss mängd hamnar på golvet tillsammans med majonäsrester.
– Det är ofrånkomligt när vi tvättar maskinerna eller tar loss kopplingar. Det blir alltid lite spill, kommenterar Mats Nilsson.

OLJERESTERNA SPOLAS UT i avloppet till en fettavskiljare. Det handlar om 30 kubikmeter oljeblandat vatten per dag. Problemet är att flödet genom fettavskiljaren går så snabbt att oljan följer med vattnet ut i avloppstanken.
Och det är här oljeskimmern från QH-System kommer in i bilden.
– Tidigare var vi tvungna att tömma fettavskiljaren genom slamsugning två gånger i månaden. Varje tömning kostar 30 000 kronor. Nu kan vi med hjälp av oljeskimmern separera, lyfta upp och få oljan direkt till emballaget, förklarar Mats Nilsson.
– Den här oljan säljer vi till Skeby Energi som genom sin samarbetspartner Prosbio tillverkar biodiesel av den. Vi skickar iväg 800 liter rapsolja i veckan tack vare oljeskimmern. Olja som annars bara blivit avfall.

RIDDERHEIMS DELIKATESSER startade den 20 maj 1987 som ett litet enmansföretag i köket hemma hos Christer Ridderheim. Efter hand började fler och fler butiker i Göteborg med omnejd att sälja han speciella inläggningar och något år senare anslöt sig även vännen Peter Grönvall. Tillsammans bildade de Ridderheims Delikatesser. Tjugofem år efter starten har Ridderheims utvecklats till ett av de största delikatessföretagen i Norden, men passionen för makalös mat består.
Sedan 2008 ingår Ridderheims i Atria Scandinavia som i sin tur ägs av finska Atria Abp – ett av de största livsmedelsföretagen i Norden, Ryssland och Baltikum.
Efterfrågan på produkterna är som störst vid stora högtider som jul och påsk, inte minst på rödbetssallad med getost. Men det är ingen tvekan om att det stora antalet delikatesser av olika slag hittar ut till de svenska matborden året.

Bilden: Daniel Edlander (till höger), QH-System och Henrik Lager, underhållsansvarig på Ridderheims i Skene. ”En billig, bra och underhållsfri installation som går 14-15 timmar per dygn”, konstaterar Henrik Lager.

Fakta oljeskimmer
Oljeskimmer är en enhet som lyfter upp och separerar olja/fett från vattnet utan pumpar eller filter.
Det ändlösa bandet kan lyfta olja och fett från ner till 30 meters djup.
15 olika storlekar med kapacitet att separera upp till 700 liter olja/fett per timma.
Utrustningen kräver minimal monterings yta och är i stort sätt underhållsfri.
Oljeskimmern till vänster är monterad på vagn med 200 liters behållare och tömningspump vilket är en bra lösning om skimmern inte kan installeras med självfall till uppsamlingstank.

Ytterligare information finns på www.qh-system.se eller kontakta Daniel Edlander daniel@qh-system.se 0708-45 65 66

QH-system AB

Tipsa dina vänner på Facebook
tweetTips dina vänner på LinkedIn

Mer Pressmeddelande

EUROPAS STÖRSTA LAGERHÅLLARE AV SPECIALLEGERINGAR OCH TITAN
EUROPAS STÖRSTA LAGERHÅLLARE AV SPECIALLEGERINGAR OCH TITAN
• Dagsaktuell lagerlista online • Komplett service-center • Vattenskärning • Vi skickar er order samma dag • Allt material analyseras med spektrometer • Vårt kvalitetsledningssystem uppfyller flygindustrins krav enligt AS9120 • Över 100 års erfarenhet    www.haraldpihl.com    
Sökes: Kunder som vill ha en rostfri och långvarig relation
Sökes: Kunder som vill ha en rostfri och långvarig relation
Nu söker vi dig som ställer väldigt höga krav på dina leverantörers leveranser. Innan beställning vill du få ett underlag som är rätt genomgånget och du har inget emot att dina idéer utvecklas till perfektion av frågvisa projektledare. Du värdesätter långvariga relationer och gillar att bara kunna luta dig..
Universal Robots bjuder in till världens största virtuella mässa om kollaborativa robotar
När den traditionella mässverksamheten i Europa stänger ner bryter danska Universal Robots ny mark med WeAreCOBOTS.Mässan WeAreCOBOTS vänder sig till alla med intresse för de senaste trenderna inom automation och bjuder på expertsamtal, utställningar och demonstrationer av en rad produktnyheter. Värd för expon är den världsledande cobottillverkaren..
AMAB Hydraul firar 50 år som företag
Verksamheten startade egentligen 1949, med tillverkning av traktorvagnar, som utrustades med egentillverkade teleskopcylindrar och en typ av handpump för tippning.En bit in på 1950-talet övergick tillverkningen sedan till lastbilstippar, vilket pågick fram till 1967. Försäljningen av komponenter, hydraulslang, kopplingar, tätningar, ventiler med mera startades 1961..
Premiär för ny industrimässa: Smart Manufacturing
Såg ett stort behov och efterfrågan från branschen av kunskapsutveckling inom ämnet.I februari 2021 lanseras nya mässan Smart Manufacturing på Malmömässan, en mötesplats som för samman leverantörer, branschorganisationer och kunskapsledare med de många tillverkande företagen i södra och mellersta Sverige och Öresundsregionen. MässanLäs..
Okuma Dressing App för automatiserad slipprocess
Effektiv och enkel att använda.Okuma, en världsledande marknadsledare för CNC-verktygsmaskiner och processoptimering, tillsammans med Dr. Kaiser Diamantwerkzeuge GmbH & Co. KG, har utvecklat en ny styrsystemsapp för CNC-program: Okuma Dressing App är en av de mest innovativa slipteknologiernaLäs mer
Lyftverktyg för gängade hål
Tryck in den istället för att skruva.Enorm lyftkapacitet med maximal säkerhet och minimal ansträngning. Halders lyftöglor har etablerat sig som ett pålitligt verktyg när det gäller att lyfta och hålla individuella laster, inte minst tack vare deras ojämförbara enkelhet. När det nu introducerasLäs mer
WEAB i Torsby får ny ägare
Förvärvet sker efter ett flerårigt samarbete.EG Electronics AB, ett bolag inom KAMIC Group, har förvärvat samtliga aktier i WEAB, Wermlands Elektronik AB. Säljare är bolagets verkställande direktör Per Olov Olsén, bolagets tekniske chef Patrik Nygren samt Torsby Bygg och Montage AB. WEAB bedriverLäs mer
Welding Wizard förenklar robotsvetsningen
Yaskawas verktyg Welding Wizard har ett gränssnitt som är överskådligt och användarvänligt. Operatören kan enkelt skapa ett robotarbete och även testköra arbetet för att se att rätt inställningar är gjorda innan svetsningen aktiveras. Vill du veta mer? Är du intresserad av att få mer kunskap om olika sätt att programmera robotar, collaborativaLäs..
Nu flyttar högtryckspumparna till Zander & Ingeström
Från 1 juni 2020 är Zander & Ingeström din nya partner inom högtryckspumpar.Zander & Ingeström tar över högtrycksprodukter, tjänster inom högtryck och de kunniga medarbetarna inom högtrycksteknik från syskonbolaget Christian Berner AB. Dina kontaktpersoner följer med Mats Fredholm, André Hjärpe och Anna Andersson finns kvar förLäs mer
Nytt verktygssystem ökar hastighet och noggrannhet
Dormer Pramet har infört ett snabbväxlingssystem med hög precision för en rad invändiga och utvändiga svarvapplikationer. Den nya polygonkopplingen (PSC) är en spindelinfästning som ger högre produktivitet tack vare minskad ställtid snabbare och mer precis bearbetning och är därför idealisk till flerop.maskiner och CNC-svarvar. Detta uppnås genom en unik..
Standarder för framtidens industri
Fler borde se standarder som en kunskapsspridare och en språngbräda för produktutveckling, menar SEK Svensk Elstandard. Standarder är kända verktyg för att spara resurser vid konstruktion och projektering. De minskar kostnaderna för drift och underhåll. För komplexa system är standarder helt nödvändiga, inte minst för kommunikation. -Det är..
Svagt positivt i fordonsindustrin, men varslen minskar inte totalt
I en enkät gjord av FKG visar fordonsindustrin en liten ökning, dock är framtida varsel ett orosmoln.I den senaste snabbenkäten som FKG-Fordonkomponentsgruppen gjorde till sina medlemsföretag och andra intressenter i måndags den 25 maj så har en svag, men positiv utveckling skett i industrins återhämtning. Så vad visar då trenden enligt enkäten?..
Bygg ihop din egen automationscell
Automationsbyggaren som bygger på principen - Bygg din egen automationslösning kan användaren välja på flera olika tjänster. Elektroautomatik lanserar konfigurator.  Elektroautomatik tar nästa steg i digitaliseringens värld och lanserar en konfigurator. Där kan du som användaren själv bygga ihop din egen automationscell. I..
VI GÖR DIG BÄTTRE
VI GÖR DIG BÄTTRE
Produktion mitt i Småland gör kommunikationen enkel och transporterna korta. Vi tillverkar Dina detaljer med moderna maskiner i både mindre och större serier.  Vi jobbar med de flesta tillverkningstekniker men är experter på skärande bearbetning. Materialet kan vara plast, stål, rostfritt, aluminium eller mässing. Vi är extra duktiga..