Nyheter

Att få mekaniken att fungera i sex meter höga vågor och vindar på 40 knop

den 28 april 2015 16:27 Företagsprofil

På ett fabriksgolv får inget gå fel. Samma sak gäller på Team SCA:s båt i Volvo Ocean Race.

I världens tuffaste seglingstävling är det ironiskt nog motorn som är båtens viktigaste del. Den driver nämligen båtens hydraulsystem, som är av yttersta vikt för det totala tävlingsresultatet.

Besättningen möter vindar på upp till 40 knop och vågor lika höga som den kinesiska muren. 

Team SCA har hissat seglen och begett sig ut på den sjätte etappen av Volvo Ocean Race.

Halvvägs in i tävlingen delar Team SCA och Tork med sig av sina erfarenheter och lärdomar om hur man hanterar underhåll och reparationer under extrema förhållanden i en av världens tuffaste seglingstävlingar.

- Om något går fel i en fabrik förlorar man tid och pengar, på en båt förlorar man tid och sjömil. Därför måste vi känna båten bättre än vi känner oss själva, och använda de bästa produkterna för att underhålla den och alltid vara förberedda på olika typer av påfrestningar på mekaniken, säger Liz Wardley, besättningsmedlem i Team SCA.

Frågan är inte om - utan när - något kommer att gå sönder 

Precis som inom tillverkningsindustrin, måste båtens tekniska prestanda vara i toppskick varje minut dygnet runt. Båtens motor och hydraliksystemet består av över 200 delar, vissa av dem är inte större än en spik. För varenda liten del måste en viss typ av olja eller fett användas. Och frågan är inte om, utan när, något kommer att gå sönder. På den här etappen kommer teamet att vara så långt ute till havs att de närmaste människorna är astronauterna på den internationella rymdstationen ISS – att hantera underhåll och reparationer effektivt kommer att bli avgörande för tävlingsresultatet.

- De tekniska aspekterna av tävlingen påminner mycket om de tekniska utmaningarna inom tillverkningsindustrin. Vi är en global leverantör till tung industri, och vi har använt våra expertkunskaper för att se till att de bästa industriella produkterna används till de tuffaste arbetsuppgifterna ombord, berättar Angela Nydén, Senior Product Manager på SCA Tork.

 

 

Prestanda och absorptionsförmåga 

Två produkter från Tork som vanligtvis används inom industrin – där prestanda och absorptionsförmåga är av största vikt – används för rengöring, reparation och underhåll av mekaniken och hydrauliken ombord.

Tork Våtduk för Ytrengöring används för att rengöra ytor och ta bort oljespill från de mekaniska områdena ombord. Våtdukarna har suverän prestanda och tar bort svåra fläckar samtidigt som de är snälla mot händerna. De har utvecklats för praktisk och effektiv rengöring i situationer då man inte har tillgång till vatten – ett måste för teamet eftersom sötvatten är en bristvara ombord och endast får användas som dricksvatten. Faktum är att inget extra vatten eller rengöringskemikalier behövs, vilket innebär att teamet både sparar tid och arbete i svåra situationer. Våtdukarna levereras i vattentäta förpackningar som matar ut en duk i taget och har ett lufttätt lock så att våtdukarna förblir fuktiga.


Tork Rengöringsduk Flexibel är en mjuk och flexibel nonwovenduk som är enkel att använda i trånga utrymmen, och den är suverän för att torka bort olja och fett i maskinrummet. Dukarna är perfekta för tuffa rengöringsuppgifter tack vare exelCLEAN™-tekniken som ger enastående absorptionsförmåga. De nya dukarna har ersatt de bomullstrasor som man använde tidigare, dels för att de är effektivare att använda, dels för att de är lättare och tar mindre plats. De fungerar också bra tillsammans med de flesta lösningsmedel och är godkända för kontakt med livsmedel, vilket gör dem till en omtyckt produkt inom både tillverknings- och livsmedelsindustrin. På samma sätt använder teamet dem ombord för det tuffaste mekaniska underhålls- och rengöringsarbetena – men också för att städa köket. Mångfunktionella produkter är bra att ha ombord eftersom de sparar förvaringsutrymme och vikt.
Tork har haft ett nära samarbete med Team SCA och gett råd om vilka produkter som ska användas för olika ändamål. Tork har också tagit fram förpackningar som är anpassade för teamet och som klarar den tuffa miljön under tävlingen. Vattentäta vakuumförpackningar ser till att produkterna håller sig torra och ger längre vikt, vilket har direkt påverkan på båtens hastighet.

Essity Hygiene and Health AB

Tipsa dina vänner på Facebook
tweetTips dina vänner på LinkedIn

Mer Aktuella nyheter

Snart öppnar Polestar Space i Sverige
Samtidigt som helelektriska Polestar 2 rullar ut på vägarna, en bil som gör 0-100 under 5 sekunder, med inbäddade Google-tjänster och som varnar fotgängare. I kinesiska Luqiao är produktionen av Polestar 2 i full gång för leverans till kunder i sommar. Samtidigt förbereds här hemma öppnandet av Polestar Space i Stockholm och Göteborg. De är bland de..
”Utdragen coronakris skadlig för basindustrin”
Basindustrin har hittills inte varit den hårdast drabbade sektorn, men ju längre den globala pandemin fortgår desto större blir effekterna, menar Industriarbetsgivarnas chefsekonom Kerstin Hallsten.Ju längre coronapandemin pågår, desto större blir effekterna för den export- och investeringstunga basindustrin. Det konstaterar chefekonomen Kerstin Hallsten i..
Han ska ratta elbusstillverkaren
Hybricon utser ny vd.Styrelsen i Hybricon Bus System AB har utsett Mårten Fuchs till ny Verkställande Direktör från och med 2020-07-01. Nuvarande VD, Johan Suup, fortsätter som VD fram till 2020-06-30 och tillträder därefter en ny tjänst i Hybricon som Teknisk Chef. I sinLäs mer
Element Materials Technology kan Mekanisk provning
ANNONS: Erbjuder ett brett utbud av förstörande mekanisk provning av metalliska och icke-metalliska material. Mekanisk provning inkluderar ett stort antal provningsmetoder för bestämning av materialets hållfasthet under statisk eller dynamisk last, såsom draghållfasthet, slagseghet, utmattningshållfasthet, brottseghet och skjuvhållfasthet. Element erbjuder..
Total lanserar FOLIA kyl och skärvätska på marknaden
ANNONS: Total Lubricants, en ledande global aktör inom smörjmedel tillkännager lanseringen av FOLIA, en revolutionerande utveckling inom metallbearbetning.FOLIA är en biobaserad, vattenbaserad kylvätska som är fri från oljor och emulgatorer. Det ger enastående kyl- och smörjegenskaper och ger användarna en unik lösning för olika..
ZEISS – Connect to Productivity at Home
ANNONS: Vi har gjort det till vår uppgift att göra det möjligt för dig att tillverka en bättre framtid.Dag efter dag jobbar du hårt för att skapa en bättre framtid i din egna bransch och industrisegment. Vi har gjort det till vår uppgift att göra det möjligt för dig att tillverka en bättre framtid, var du än är. Därför har vi skapat ett..
Vad vi skulle ha visat på ELMIA-mässan den 12-15 maj
Under ELMIA-mässan i Jönköping den 12-15 maj skulle MaskinFransson ha visat 7 maskiner.HEDELIUS ACURA 65, en 5-axlig fleroperationsmaskin som på kort tid har blivit mycket populär och har blivit HEDELIUS storsäljare. Maskinen går att få i tre olika storlekar och i en mängd olika utföranden. Utmärkande för ACURA-serien är mycket god ergonomiLäs mer
Epiroc lägger stort varsel
Hundratals får lämna i Örebro och Fagersta.Epiroc lägger varsel om uppsägning till 425 befattningar i Sverige på grund av lägre global efterfrågan från gruv- och infrastrukturbolag till följd av covid-19-pandemin och för att positionera bolaget bättre för framtiden. Varslen berör 350 tjänster iLäs mer
Ultimat flexibilitet i både bearbetning och längdkapning av aluminiumprofiler
ANNONS: Elumatec profilbearbetningscenter erbjuder bearbetning och längdkapning av aluminiumprofiler för industriella applikationer.Elumatec SBZ 628 XL profilbearbetningscenter är en av maskinerna Elumatec Skandinavien AB ställer ut under Temaveckorna. SBZ 628-serien erbjuder ultimat flexibilitet i både bearbetning och längdkapning av aluminiumprofiler för..
PMA AB – En komplett leverantör av färdiga automationslösningar
En helhetsleverantör inom allt som berör automation från så väl enkla mindre automatikskåp till stora totaleveranser av komplicerade maskinlinjer.PMA AB utför allt från enkla installationsuppdrag till komplexa helhetslösningar. Vi har lång erfarenhet av kunder som ställer höga krav på såväl oss som slutprodukten. Vi möter dessa..
Nimbus fullföljer förvärvet av Alukin
Den roslagsbaserade aluminiumbåttillverkaren blir nu medlem i Nimbus-familjen. Nimbus Group trotsar rådande kris till följd av Coronapandemin och fullföljer förvärvet av Alukin aluminiumbåtar som härmed kliver in som fullvärdig medlem i Nimbus familjen.  -Vi ser trots rådande läge positivt framåt och har en stark tro på..
Hexatronic förvärvar brittiskt bolag
Bolaget är en mångårig partner till Hexatronic. Hexatronic Group AB (publ) har den 1 juni ingått avtal om förvärv av samtliga aktier i det brittiska fiberoptikbolaget Tech Optics Ltd. Tech Optics är en leverantör och tillverkare av fiberoptiska komponenter som grundades 1988. Bolaget specialiserarLäs mer
Svenska stormässorna inställda- Scanautomatic, ProcessTeknik och Nordic Food Industry 2020
Det har framkommit en tveksamhet och oro för att mässan skulle genomföras enligt plan hösten 2020Enligt information från ledninga för mässorna Scanautomatic, ProcessTeknik och Nordic Food Industry 2020 så flyttar mässorna till 4–6 oktober 2021. Vår förhoppning har varit att kunna genomföra mässorna enligt ursprungsplan, men vi har samtidigt..
Ett steg närmare produktion av fossilfritt stål i industriell skala
SSAB, LKAB och Vattenfall tar nu nästa viktiga steg för att bli först i världen med en värdekedja för fossilfritt stål.Inom ramen för HYBRIT-initiativet förbereds nu bygget av en demonstrationsanläggning i industriell skala och samråd inleds inför val av plats i Norrbotten. Byggstart planeras under 2023 och målet är att ta anläggningen i drift 2025. Tanken..
Scania planerar för omfattande personalminskningar
Uppskattar en övertalighet om 5000 personer.Coronaviruskrisen har lett till ett skarpt intäktstapp. Även om det för närvarande inte går att uppskatta hur länge och allvarligt krisen kommer att tynga Scanias affärsverksamhet så väntas efterfrågan på företagets produkter förbli lägre under lång tid.Läs mer