Nyheter

Att ersätta tygtrasor med nonwoven ger stora besparingar i industrin

den 26 maj 2015 14:11 Företagsprofil

Avfalls- och hanteringskostnader kan minskas med upp till 80 procent genom att ersätta tygtrasor med rengöringsdukar av nonwoven. Detta enligt en studie av ett oberoende forskningsinstitut, där man jämfört kapaciteten mellan rengöringsdukar av nonwoven och tyg- och hyrtrasor.

Resultaten visar flera fördelar med rengöringsdukarna jämfört med tyg- och hyrtrasor, till exempelvis att det krävs 32 procent mindre tid och 40 procent mindre lösningsmedel för att utföra samma jobb. 

Tyg- och hyrtrasor, som traditionellt används för avtorkning och rengöring inom tillverkningsindustrin, är inte framtagna för ändamålet och därmed inte utvecklade i enlighet med industrins krav på produktivitet.

- När du uppgraderar maskiner och verktyg så passa även på att uppgradera till moderna avtorknings- och rengöringsdukar för att underhålla dem. Testresultaten visar att det finns både tid, pengar och kvalitet att vinna genom att byta till rengöringsdukar av nonwoven, säger Lars-Owe Nyhlén, säljare på Tork SCA.

Dagens moderna maskiner har ersatt gårdagens verktyg.Samtidigt som maskiner har utvecklats har även avtorknings- och rengöringsprodukter förbättrats.

Exempel från testresultaten:

• Upp till 40 % mindre lösningsmedel: Rengöringsdukarna kräver betydligt mindre lösningsmedel jämfört med tyg- och hyrtrasor. Förutom att spara pengar är det också bättre för miljön och för personalens hälsa.
• Upp till 35 % mindre tid: Kapaciteten hos rengöringsdukar från Tork gör att rengörings- och avtorkningsarbeten går betydligt snabbare jämfört med tyg- och hyrtrasor. Därmed kan personalen lägga mindre tid på städning och istället mer tid på produktion.
• Upp till 30 % mindre arbetsansträngning: Torks rengöringsdukar är speciellt utvecklade för att fånga upp smuts så effektivt som möjligt och ansågs av testdeltagarna kräva betydligt mindre arbetsinsats för att få samma jobb gjort.
• Upp till 80 % mindre avfall- och hanteringskostnader: Nonwoven-produkter väger mindre och tar mindre plats än tygtrasor, vilket gör de mer effektiva att hantera och transportera samt minskar bolaget avfallskostnader.
• Tar mindre plats vid transport och förvaring: Tygtrasor tar upp till 4,5 gånger mer utrymme än rengöringsdukar av nonwoven. Det underlättar hanteringen för personalen vid arbetsstationer och lagerförvaring.

 

Trioplastfabriken i Sundsvall har bytt från tygtrasor till rengöringsdukar från Tork

Trioplast är en av Europas största plasttillverkare med ett dussin fabriker i flera länder. När Trioplast såg över sina kostnader för textilrengöringsprodukter och noterade den faktiska kostnaden för transport, destruktion och mängden lösningsmedel som användes började de leta efter andra alternativ.

- Nonwoven-produkter från Tork har minskat våra kostnader för hantering och destruktion, med 75 % jämfört med de tidigare avtorknings- och rengöringsprodukterna vi använde. Utöver det har vi också minskat vår förbrukning av lösningsmedel, säger Patrik Eriksson,
produktionschef på Trioplast Sundsvall.

Utöver de ekonomiska fördelarna, har övergången till nonwoven-produkter stora miljöfördelar. Genom att titta på hela livscykeln för produkter från Tork, jämfört med de tidigare använda tyg- och hyrtrasorna blev det tydligt att skiftet minskat miljöpåverkan tack vare minskad förbrukning, användning av lösningsmedel samt transportbehov. Dessutom har de nya produkterna också haft en positiv effekt på arbetsmiljön genom att hjälpa personalen att spara värdefull tid och energi för att hålla varje arbetsstation ren och strukturerad, vilket är en förutsättning för smidiga processer och produktivitet.

- Genom arbetet med Trioplast blev det klart att övergången till nonwoven-produkter inte bara hade en direkt effekt på resultaträkningen. Det påverkade också Trioplasts miljöpåverkan samt ökade produktiviteten genom att hjälpa personalen att arbeta smartare, inte hårdare, säger Lars-Owe Nyhlen, säljare på SCA Tork.

*Om nonwoven
Nonwoven tillverkas av cellulosa och syntetfibrer. Oberoende av kombinationen av fibrer, tillverkas nonwoven alltid i en tvåstegsprocess, inklusive ett formningssteg där fibrerna formar ett nät och ett bindningssteg där fibrerna fixeras. Genom att använda olika mängd fibrer samt olika formnings- och bindningsprocesser kan unika egenskaper skapas, optimerade för olika användningsområden.

Läs mer om avtorkning och rengöring inom industrin

Essity Hygiene and Health AB

Tipsa dina vänner på Facebook
tweetTips dina vänner på LinkedIn

Mer Pressmeddelande

EUROPAS STÖRSTA LAGERHÅLLARE AV SPECIALLEGERINGAR OCH TITAN
EUROPAS STÖRSTA LAGERHÅLLARE AV SPECIALLEGERINGAR OCH TITAN
• Dagsaktuell lagerlista online • Komplett service-center • Vattenskärning • Vi skickar er order samma dag • Allt material analyseras med spektrometer • Vårt kvalitetsledningssystem uppfyller flygindustrins krav enligt AS9120 • Över 100 års erfarenhet    www.haraldpihl.com    
Sökes: Kunder som vill ha en rostfri och långvarig relation
Sökes: Kunder som vill ha en rostfri och långvarig relation
Nu söker vi dig som ställer väldigt höga krav på dina leverantörers leveranser. Innan beställning vill du få ett underlag som är rätt genomgånget och du har inget emot att dina idéer utvecklas till perfektion av frågvisa projektledare. Du värdesätter långvariga relationer och gillar att bara kunna luta dig..
Universal Robots bjuder in till världens största virtuella mässa om kollaborativa robotar
När den traditionella mässverksamheten i Europa stänger ner bryter danska Universal Robots ny mark med WeAreCOBOTS.Mässan WeAreCOBOTS vänder sig till alla med intresse för de senaste trenderna inom automation och bjuder på expertsamtal, utställningar och demonstrationer av en rad produktnyheter. Värd för expon är den världsledande cobottillverkaren..
AMAB Hydraul firar 50 år som företag
Verksamheten startade egentligen 1949, med tillverkning av traktorvagnar, som utrustades med egentillverkade teleskopcylindrar och en typ av handpump för tippning.En bit in på 1950-talet övergick tillverkningen sedan till lastbilstippar, vilket pågick fram till 1967. Försäljningen av komponenter, hydraulslang, kopplingar, tätningar, ventiler med mera startades 1961..
Premiär för ny industrimässa: Smart Manufacturing
Såg ett stort behov och efterfrågan från branschen av kunskapsutveckling inom ämnet.I februari 2021 lanseras nya mässan Smart Manufacturing på Malmömässan, en mötesplats som för samman leverantörer, branschorganisationer och kunskapsledare med de många tillverkande företagen i södra och mellersta Sverige och Öresundsregionen. MässanLäs..
Okuma Dressing App för automatiserad slipprocess
Effektiv och enkel att använda.Okuma, en världsledande marknadsledare för CNC-verktygsmaskiner och processoptimering, tillsammans med Dr. Kaiser Diamantwerkzeuge GmbH & Co. KG, har utvecklat en ny styrsystemsapp för CNC-program: Okuma Dressing App är en av de mest innovativa slipteknologiernaLäs mer
Lyftverktyg för gängade hål
Tryck in den istället för att skruva.Enorm lyftkapacitet med maximal säkerhet och minimal ansträngning. Halders lyftöglor har etablerat sig som ett pålitligt verktyg när det gäller att lyfta och hålla individuella laster, inte minst tack vare deras ojämförbara enkelhet. När det nu introducerasLäs mer
WEAB i Torsby får ny ägare
Förvärvet sker efter ett flerårigt samarbete.EG Electronics AB, ett bolag inom KAMIC Group, har förvärvat samtliga aktier i WEAB, Wermlands Elektronik AB. Säljare är bolagets verkställande direktör Per Olov Olsén, bolagets tekniske chef Patrik Nygren samt Torsby Bygg och Montage AB. WEAB bedriverLäs mer
Welding Wizard förenklar robotsvetsningen
Yaskawas verktyg Welding Wizard har ett gränssnitt som är överskådligt och användarvänligt. Operatören kan enkelt skapa ett robotarbete och även testköra arbetet för att se att rätt inställningar är gjorda innan svetsningen aktiveras. Vill du veta mer? Är du intresserad av att få mer kunskap om olika sätt att programmera robotar, collaborativaLäs..
Nu flyttar högtryckspumparna till Zander & Ingeström
Från 1 juni 2020 är Zander & Ingeström din nya partner inom högtryckspumpar.Zander & Ingeström tar över högtrycksprodukter, tjänster inom högtryck och de kunniga medarbetarna inom högtrycksteknik från syskonbolaget Christian Berner AB. Dina kontaktpersoner följer med Mats Fredholm, André Hjärpe och Anna Andersson finns kvar förLäs mer
Nytt verktygssystem ökar hastighet och noggrannhet
Dormer Pramet har infört ett snabbväxlingssystem med hög precision för en rad invändiga och utvändiga svarvapplikationer. Den nya polygonkopplingen (PSC) är en spindelinfästning som ger högre produktivitet tack vare minskad ställtid snabbare och mer precis bearbetning och är därför idealisk till flerop.maskiner och CNC-svarvar. Detta uppnås genom en unik..
Standarder för framtidens industri
Fler borde se standarder som en kunskapsspridare och en språngbräda för produktutveckling, menar SEK Svensk Elstandard. Standarder är kända verktyg för att spara resurser vid konstruktion och projektering. De minskar kostnaderna för drift och underhåll. För komplexa system är standarder helt nödvändiga, inte minst för kommunikation. -Det är..
Svagt positivt i fordonsindustrin, men varslen minskar inte totalt
I en enkät gjord av FKG visar fordonsindustrin en liten ökning, dock är framtida varsel ett orosmoln.I den senaste snabbenkäten som FKG-Fordonkomponentsgruppen gjorde till sina medlemsföretag och andra intressenter i måndags den 25 maj så har en svag, men positiv utveckling skett i industrins återhämtning. Så vad visar då trenden enligt enkäten?..
Bygg ihop din egen automationscell
Automationsbyggaren som bygger på principen - Bygg din egen automationslösning kan användaren välja på flera olika tjänster. Elektroautomatik lanserar konfigurator.  Elektroautomatik tar nästa steg i digitaliseringens värld och lanserar en konfigurator. Där kan du som användaren själv bygga ihop din egen automationscell. I..
VI GÖR DIG BÄTTRE
VI GÖR DIG BÄTTRE
Produktion mitt i Småland gör kommunikationen enkel och transporterna korta. Vi tillverkar Dina detaljer med moderna maskiner i både mindre och större serier.  Vi jobbar med de flesta tillverkningstekniker men är experter på skärande bearbetning. Materialet kan vara plast, stål, rostfritt, aluminium eller mässing. Vi är extra duktiga..