Nyheter

33 miljoner till företag som vill växa i östra Mellansverige

den 7 september 2015 13:01 Företagsprofil

Fler företag i östra Mellansverige med en omsättning på 100 miljoner kronor. Det är målet för åtta företagsinkubatorer och science parks i Eskilstuna, Linköping, Norrköping, Uppsala, Västerås och Örebro som har tilldelats totalt 33 miljoner kronor av Tillväxtverket. Tillsammans ska de i ett regionalfondsprojekt öka antalet storföretag genom att öppna regiongränserna och dela med sig av kunskap, nätverk och riskkapital.

– Vi åtta aktörer är otroligt glada och stolta över att projektet har beviljats. Det kommer att skapa helt nya möjligheter till expansion för befintliga innovativa bolag i östra Mellansverige. Vår gemensamma målsättning är att göra regionen till Sveriges bästa när det gäller att tillvarata och utveckla befintliga tillväxtbolag, säger Caroline Drabe, projektägare och vd på Västerås Science Park.

Genom att öppna upp regiongränserna och dela med sig av kompetens, expertis, nätverk och riskkapital ska fler tillväxtbolag kunna uppnå en omsättning på 100 miljoner kronor. Bakom projektet Växtzon 1 står följande företagsinkubatorer och science parks i östra Mellansverige: Create Business Incubator, Munktell Science Park, LEAD, Vreta Kluster, Norrköping Science Park, Uppsala Innovation Centre, Västerås Science Park och Inkubera. Projektet kommer att pågå i en treårsperiod.

– Genom en stark och tydlig samverkan vill vi skapa ett bättre erbjudande till regionens tillväxtföretag och samtidigt engagera stora globala företag, akademi och FoU i deras utveckling, något vi sett ett tydligt behov av och är glada att kunna tillmötesgå, fortsätter Caroline Drabe.

Ambitionen är också att skapa en innovationsfrämjande struktur över regiongränserna, vilket ska komma företagen till nytta oavsett var i östra Mellansverige de är etablerade. 

 

För ytterligare information

Caroline Drabe, vd och projektägare

Västerås Science Park
Telefon: 021-490 02 61, e-post:
caroline.drabe@vasterassciencepark.se

 

Erik Asph Hennerdal, vd

Create Business Incubator Mälardalen

Telefon: 073-969 51 30, e-post: erik@createhere.se

 

Thomas Karlsson, vd

Munktell Science Park

Telefon: 070-104 60 01, e-post: thomas@munktellsciencepark.se

 

Christian Berger, vd

LEAD

Telefon: 070-877 04 09, e-post: christian.berger@lead.se

 

Sten Gunnar Johansson, ordförande

Vreta Kluster

Tel: 070-593 63 46, e-post: stengunnar@sgjconsulting.se

 

Jonas Jalvér, tf vd

Norrköping Science Park

Telefon: 011 - 15 15 65, e-post: jonas.jalver@nosp.se

 

Per Bengtsson, vd

Uppsala Innovation Centre

Tel: 018-477 0441, e-post: per.bengtsson@uic.se

 

Mikael Melitshenko, vd

Inkubera

Tel: 070-795 78 84, e-post: mikael@inkubera.se

 

Om Växtzon 1

Växtzon 1 är ett regionalfondsprojekt finansierat av Tillväxtverket där målet är att fler företag i östra Mellansverige ska kunna uppnå en omsättning på 100 miljoner kronor. I projektet ingår åtta företagsinkubatorer och science parks: Create Business Incubator, Munktell Science Park, LEAD, Norrköping Science Park, Uppsala Innovation Centre, Vreta Kluster, Västerås Science Park och Inkubera. Ambitionen är också att skapa en innovationsfrämjande struktur över regiongränserna, vilket ska komma företagen till nytta oavsett var i östra Mellansverige de är etablerade.

 

Svensk Verkstad

Tipsa dina vänner på Facebook
tweetTips dina vänner på LinkedIn

Mer Aktuella nyheter

Shaken or stirred? Låt en robot mixa drinken
Lämna din beställning på en Ipad – och låt sedan en robot blanda till din cocktail innan middagen. Se italienska robotföretaget Makr Shakrs samarbete med kryssningsrederiet Royal Caribbean. På världens största kryssningsfartyg, Royal Caribbeans Harmony of the Seas, kan du beställa din drink av en robot i Bionic Bar. Bionic Bars bartenders är uppsatta i samarbete med..
Shaken or stirred
Möt framtiden ombord genom att lämna din beställning på en Ipad – och sedan låta en robot blanda till din cocktail innan middagen. På världens största kryssningsfartyg, Royal Caribbeans Harmony of the Seas, kan du beställa din drink av en robot i Bionic Bar. Bionic Bars bartenders är uppsatta i samarbete med italienska robotföretaget Makr Shakr som uppfinner nya..
37.000 pallplatser från Smålandsstenar.
EAB levererar när Martin & Servera bygger ett 36.000 m2 stort klimatmart lager i Enköping.Livsmedelsgrossisten Martin & Servera bygger just nu ännu en klimatsmart anläggning. Denna gång ett 36.000 m2 stort lager i Enköping. Lagerinredningen till de cirka 37.000 pallplatserna levereras av EAB i Smålandsstenar, som är ett familjeägt företagLäs mer
Green Cargo ska effektivisera - 50 får lämna
Green Cargos transportvolymer och omsättning ökar stadigt. För att säkra fortsatt tillväxt och nå uthållig lönsamhet växlar Green Cargo upp effektiviseringsarbetet. Under 2017 tänker Green Cargo flytta huvudkontoret från Solna till Green Cargo Center i Hallsberg, där företaget har sitt operativa center vid Sveriges största rangerbangård. – Med en effektivare..
Ravema satsar på egen mässa i december
Automatisera och optimera är ledorden för Ravemas event den 14-15 december. Emelie Plantin säger att det är ca tjugo meduställare på plats nere i Värnamo. Det blir ett stort event som en liten mässa För oss på Ravema AB är det viktigt att hjälpa våra kunder att hålla koll på teknologins framfart. Därför samlar vi varje år nya och spännande..
Landskronaföretag tar hem produktionen
Nya arbetstillfällen i Landskrona när Swep tar hem tillverkning från Schweiz. Vad som började med två svenska entreprenörer i ett garage för över 30 år sedan är nu ett internationellt företag med 900 anställda med produktion i sex länder. På Bävergatan i Landskrona tillverkas kompaktlödda plattvärmeväxlare i olika..
1600 lämnar Ericsson
Telekomföretaget Ericsson har idag lämnat besked om att 1 600 anställda lämnar företaget genom frivilliga avgångar vid årsskiftet. - Nu behöver Ericsson arbetsro, säger Ulrika Lindstrand, förbundsordförande för Sveriges Ingenjörer.– Då kan resultaten vändas och framtiden mötas med tillförsikt, säger Ulrika Lindstrand i ett pressmeddelande från Sveriges..
Ny topp till Boliden
Hon blir General Manager vid Bolidens zinksmältverk Odda i Norge.Helene Seim kommer närmast från tjänsten som produktionschef, och har arbetat vid Boliden Odda sedan 2003. Helene efterträder Dag Berg som varit General Manager sedan 2010. Dag har utsetts till Manager R&D Strategic Projects inom Boliden Smältverk förLäs mer
Första trådlösa elbusslinjen i Sverige
Nu startar Nordens första busslinje med trådlös hållplatsladdning. En nyutvecklad elhybridbuss från Scania kommer att köras i reguljär stadstrafik i Södertälje.  Det är första gången tekniken testas i Norden och både buss och hållplatslösning ingår i ett forskningsprojekt där Scania, SL, Vattenfall, Södertälje kommun och KTH samverkar..
Swerea i 5 av 8 nya projekt inom digitalisering
Nu tilldelar Vinnova 31 miljoner kronor till satsningen ”Den smarta digitala fabriken”, där Swerea kommer att vara delaktig i flera projekt. Swerea lägger redan idag stora forskningsresurser på automatisering och har startat Sveriges första arena för 3D-printing.   Forskning ska göra Sverige ledande inom digital industri. Som ett prioriterat forskningsområde tilldelas..
Mångmiljonorder till VA Components
Hässleholmsföretaget ska leverera komponenter till ca 150 000 fordon. Totalt ordervärde 92,5 MSEK.VA Components, som ingår i VA Automotive, har tagit en order på framtagning av nya pressverktyg med efterföljande produktion. Slutkunden är NEVS - en framtida aktör inom elbilssegmentet. Ordern avser pressade komponenter till ca 150 000 fordon och medLäs mer
Atlas Copco förvärvar tyskt bolag
Företaget fokuserar på kompressorer och luftbehandlingssystem.Atlas Copco, en ledande leverantör av hållbara produktivitetslösningar, har slutit avtal om att förvärva verksamheten tillhörande hb Kompressoren Druckluft- und Industrietechnik GmbH, en tysk distributör och serviceleverantör för industriella kompressorerLäs mer
Robotdalen startar samarbete med kinesiskt företag
Måndagen den 5 december 2016 tecknades ett Letter of intent (LOI) mellan Robotdalen och det kinesiska företaget Zhongrui Funing Robotics. Avsiktsförklaringen gäller ett samarbete för nya svenska tekniklösningar inom välfärdsteknologi.Genom avsiktsförklaringen får kinesiska investerare möjligheten att investera i Robotdalens svenska startup-företag och deras produkter, och..
Framtidens affärsmodell för produkttillverkare
Traditionella produkttillverkare utsätts idag för hård konkurrens och minskad lönsamhet. Men genom att kombinera produktkomponenter med tjänster skapas möjligheter till nya affärsmodeller och tillväxt.   Det menar Vinit Parida, professor i entreprenörskap och innovation vid Luleå tekniska universitet.  Vinit Paridas forskning är relaterad till affärsmodeller,..
Hur böjer man Docol R8 höghållfasta stålrör till racerbilar?
Docol R8-rör av höghållfast stål är starka, säkra och ger en enhetlig kvalitet att arbeta med. De tillåter fordonstillverkarna att skapa racingkarosser och komponenter som ger högsta möjliga prestanda hela vägen. Familjeföretaget ME Racing i Borlänge har över 25 års erfarenhet av att bygga racerbilar. Inom racingvärlden är det ultimata målet att röra sig snabbare...