Nyheter

33 miljoner till företag som vill växa i östra Mellansverige

den 7 september 2015 13:01 Företagsprofil

Fler företag i östra Mellansverige med en omsättning på 100 miljoner kronor. Det är målet för åtta företagsinkubatorer och science parks i Eskilstuna, Linköping, Norrköping, Uppsala, Västerås och Örebro som har tilldelats totalt 33 miljoner kronor av Tillväxtverket. Tillsammans ska de i ett regionalfondsprojekt öka antalet storföretag genom att öppna regiongränserna och dela med sig av kunskap, nätverk och riskkapital.

– Vi åtta aktörer är otroligt glada och stolta över att projektet har beviljats. Det kommer att skapa helt nya möjligheter till expansion för befintliga innovativa bolag i östra Mellansverige. Vår gemensamma målsättning är att göra regionen till Sveriges bästa när det gäller att tillvarata och utveckla befintliga tillväxtbolag, säger Caroline Drabe, projektägare och vd på Västerås Science Park.

Genom att öppna upp regiongränserna och dela med sig av kompetens, expertis, nätverk och riskkapital ska fler tillväxtbolag kunna uppnå en omsättning på 100 miljoner kronor. Bakom projektet Växtzon 1 står följande företagsinkubatorer och science parks i östra Mellansverige: Create Business Incubator, Munktell Science Park, LEAD, Vreta Kluster, Norrköping Science Park, Uppsala Innovation Centre, Västerås Science Park och Inkubera. Projektet kommer att pågå i en treårsperiod.

– Genom en stark och tydlig samverkan vill vi skapa ett bättre erbjudande till regionens tillväxtföretag och samtidigt engagera stora globala företag, akademi och FoU i deras utveckling, något vi sett ett tydligt behov av och är glada att kunna tillmötesgå, fortsätter Caroline Drabe.

Ambitionen är också att skapa en innovationsfrämjande struktur över regiongränserna, vilket ska komma företagen till nytta oavsett var i östra Mellansverige de är etablerade. 

 

För ytterligare information

Caroline Drabe, vd och projektägare

Västerås Science Park
Telefon: 021-490 02 61, e-post:
caroline.drabe@vasterassciencepark.se

 

Erik Asph Hennerdal, vd

Create Business Incubator Mälardalen

Telefon: 073-969 51 30, e-post: erik@createhere.se

 

Thomas Karlsson, vd

Munktell Science Park

Telefon: 070-104 60 01, e-post: thomas@munktellsciencepark.se

 

Christian Berger, vd

LEAD

Telefon: 070-877 04 09, e-post: christian.berger@lead.se

 

Sten Gunnar Johansson, ordförande

Vreta Kluster

Tel: 070-593 63 46, e-post: stengunnar@sgjconsulting.se

 

Jonas Jalvér, tf vd

Norrköping Science Park

Telefon: 011 - 15 15 65, e-post: jonas.jalver@nosp.se

 

Per Bengtsson, vd

Uppsala Innovation Centre

Tel: 018-477 0441, e-post: per.bengtsson@uic.se

 

Mikael Melitshenko, vd

Inkubera

Tel: 070-795 78 84, e-post: mikael@inkubera.se

 

Om Växtzon 1

Växtzon 1 är ett regionalfondsprojekt finansierat av Tillväxtverket där målet är att fler företag i östra Mellansverige ska kunna uppnå en omsättning på 100 miljoner kronor. I projektet ingår åtta företagsinkubatorer och science parks: Create Business Incubator, Munktell Science Park, LEAD, Norrköping Science Park, Uppsala Innovation Centre, Vreta Kluster, Västerås Science Park och Inkubera. Ambitionen är också att skapa en innovationsfrämjande struktur över regiongränserna, vilket ska komma företagen till nytta oavsett var i östra Mellansverige de är etablerade.

 

Svensk Verkstad

Tipsa dina vänner på Facebook
tweetTips dina vänner på LinkedIn

Mer Aktuella nyheter

Gruvkrisen når underleverantörerna
Nu varslar JMT Industrientreprenad AB i Gällivare sex arbetare.Det skriver Norrbottens-Kuriren. Företaget grundades 2011 och erbjuder tjänster som tillverkning, montage, underhåll, svetsning och maskininstallationer till stål- och gruvindustrin. Bolaget har främst levererat stålkonstruktioner till gruvnäringen. FrånLäs mer
Forskningscentrum för tunga fordon etableras i Stockholm
Tyska Fraunhofer, KTH och RISE ligger bakom. Scania, Volvo och Sandvik är redan partners till labbet som ska invigas den 13 september.Den tyska ledande forskningsorganisationen Fraunhofer har gemensamt med KTH och det svenska nätverket för industriforskning RISE öppnat ett nytt forskningscentrum på KTH Campus i Stockholm. Den 13 september invigs det nya labbet som inriktar..
Saab expanderar inom sjöfart
Saab förvärvar Phaeros Group BVBA som erbjuder ledningssystem för hamnar på den globala marknaden. Förvärvet är i linje med Saabs strategi för tillväxt inom sektorn för hantering av sjöfart. Phaeros lösningar spelar en avgörande roll för effektiv hantering av verksamheten i hamnterminaler, till exempel att lasta på och av fartygen...
Svensk industri i unikt samarbete om framtidens fartyg av underhållsfritt rostfritt stål
Ett prototypfartyg i höghållfast och underhållsfritt rostfritt stål. Det är resultatet av ett unikt samarbete mellan AGA, Saab, Sandvik, Scania och Swedish Steel Yacht. Swedish Steel Yacht AB (SSY) har tecknat ett samarbetsavtal med AGA Gas AB, Saab AB, AB Sandvik Materials Technology och Scania CV AB om produktion av ett prototypfartyg byggt i höghållfast och underhållsfritt..
Storsatsning på 3D-printanläggning i Östersund
Satsningarna uppgår till över 15 miljoner kronor. Det nyetablerade företaget har redan börjat tillverka olika industriella produkter samt medicinska implantat.   Almi Invest investerar 3,5 miljoner kronor i Additive Innovation & Manufacturing Sweden AB, som etablerar en helt ny produktionsanläggning för 3D-printing i Östersund. I emissionen på totalt 15,5 miljoner..
ABB ska accelerera takten i industriellt internet
En nyckelperson från ABB har valts in i Industrial Internet Consortium® där uppkopplade fabriker, smarta produkter tillsammans med talangfulla människor ska driva på en fjärde industriell revolution.ABB har valts in i styrkommittén för Industrial Internet Consortium® (IIC™). IIC, såväl som plattformen ”industry 4.0”, är globala initiativ som bidrar med viktiga delar..
ABB ska accelerera takten i industriellt internet
Nyckelperson från ABB invald i Industrial Internet Consortium® där uppkopplade fabriker, smarta produkter tillsammans med talangfulla människor ska driva på en fjärde industriell revolution.ABB har valts in i styrkommittén för Industrial Internet Consortium® (IIC™). IIC, såväl som plattformen ”industry 4.0”, är globala initiativ som bidrar med viktiga delar till..
Nyemission om 3 miljarder kronor i NIBE
Med attraktiva förvärv i sikte har styrelsen i NIBE Industrier beslutat om företrädesemission. Storägarna är med på tåget.  Styrelsen i NIBE Industrier AB (publ har beslutat om en nyemission om cirka 3 miljarder kronor med företrädesrätt för befintliga aktieägare under förutsättning av godkännande från extra bolagsstämma. NIBE har ända..
Annie Lööf besökte Stora Ensos nya innovationscenter i Stockholm
Idag, 30/8, besökte Centerpartiets partiledare Annie Lööf Stora Ensos innovationscenter i Stockholm. Hon fick en inblick i företagets innovationsarbete och en guidad tur i de nya moderna laboratorierna.Ett drygt 60-tal personer från 15 olika länder arbetar idag på Stora Ensos innovationscenter i Stockholm med att utveckla nya produkter från skogen. Det finns en bred kompetens..
Alfa Laval presenterar de initiala resultaten från den strategiska översynen
Alfa Laval – världsledande inom värmeöverföring, separering och flödeshantering – aviserar idag den första delen av företagets nya strategiska inriktning, med målet att lyfta den organiska tillväxten. En ny organisationsstruktur med industribaserade affärsdivisioner kommer att skapas; Marine, Food & Water samt Energy. Den nya strategiska inriktningen är ett långsiktigt åtagande som även..
Volvo Cars lanserar stor kampanj för rekrytering av ingenjörer i Sverige
Volvo Cars lanserar nu en av de största kampanjerna för rekrytering av ingenjörer i företagets 89-åriga historia. Syftet är att stärka utvecklingen av nästa generations teknik inom säkerhet, självkörande bilar och elektrifieringFöretaget planerar att rekrytera omkring 400 ingenjörer under det närmaste året, främst med inriktning på programvaruutveckling. Huvuddelen..
Årets industrinatt!
Den 12 oktober är det för andra året i rad dags för Industrinatten – en mötesplats för teknikintresserade ungdomar och jämtländska industriföretag. Industrinatten är en gemensam kraftsamling för att locka unga människor till industrin. Här ges arbetssökande och unga vuxna på väg in i arbetslivet en möjlighet att knyta kontakter med 18 lokala..
ABB levererar till Storbritanniens kraftfullaste landbaserade vindkraftpark
2016-08-29 – Trådlöst kommunikationssystem ska garantera hög säkerhet vid Pen y Cymoedd vindkraftparkABB ska tillhandahålla ett trådlöst kommunikationssystem för att ansluta CCTV-kameror (closed-circuit television) vid två nya elkraftsanläggningar som företaget levererar till vindkraftparken Pen y Cymoedd, i södra Wales, som är under uppförande..
NEVS väntar med anställningar
Bilbyggaren Nevs planerade att anställa ett par hundra personer till produktionen i Trollhättan under året rapporterar TT. Men nu har de planerna fördröjts, enligt fackförbundet IF Metall.Nevs ska tillverka målade karosser som därefter ska skickas till Kina för slutmontering. När produktionen kan komma i gång är oklart i nuläget, säger Ulrika Hultgren,..
Nya vd tillträder för Proton Finishing
Den 1 september 2016 tillträder Tomas Enocson tjänsten som ny vd för ytbehandlings-leverantören Proton Finishing. Tomas Enocson har sedan 2014 varit vice vd för affärsområdet men ersätter nu fullt ut tidigare vd Magnus Biesse, som kommer att koncentrera sig helt på rollen som koncernchef för Proton Group.Tomas Enocson har under flera år arbetat inom Proton-koncernen i flera ledande..