Nyheter

33 miljoner till företag som vill växa i östra Mellansverige

den 7 september 2015 13:01 Företagsprofil

Fler företag i östra Mellansverige med en omsättning på 100 miljoner kronor. Det är målet för åtta företagsinkubatorer och science parks i Eskilstuna, Linköping, Norrköping, Uppsala, Västerås och Örebro som har tilldelats totalt 33 miljoner kronor av Tillväxtverket. Tillsammans ska de i ett regionalfondsprojekt öka antalet storföretag genom att öppna regiongränserna och dela med sig av kunskap, nätverk och riskkapital.

– Vi åtta aktörer är otroligt glada och stolta över att projektet har beviljats. Det kommer att skapa helt nya möjligheter till expansion för befintliga innovativa bolag i östra Mellansverige. Vår gemensamma målsättning är att göra regionen till Sveriges bästa när det gäller att tillvarata och utveckla befintliga tillväxtbolag, säger Caroline Drabe, projektägare och vd på Västerås Science Park.

Genom att öppna upp regiongränserna och dela med sig av kompetens, expertis, nätverk och riskkapital ska fler tillväxtbolag kunna uppnå en omsättning på 100 miljoner kronor. Bakom projektet Växtzon 1 står följande företagsinkubatorer och science parks i östra Mellansverige: Create Business Incubator, Munktell Science Park, LEAD, Vreta Kluster, Norrköping Science Park, Uppsala Innovation Centre, Västerås Science Park och Inkubera. Projektet kommer att pågå i en treårsperiod.

– Genom en stark och tydlig samverkan vill vi skapa ett bättre erbjudande till regionens tillväxtföretag och samtidigt engagera stora globala företag, akademi och FoU i deras utveckling, något vi sett ett tydligt behov av och är glada att kunna tillmötesgå, fortsätter Caroline Drabe.

Ambitionen är också att skapa en innovationsfrämjande struktur över regiongränserna, vilket ska komma företagen till nytta oavsett var i östra Mellansverige de är etablerade. 

 

För ytterligare information

Caroline Drabe, vd och projektägare

Västerås Science Park
Telefon: 021-490 02 61, e-post:
caroline.drabe@vasterassciencepark.se

 

Erik Asph Hennerdal, vd

Create Business Incubator Mälardalen

Telefon: 073-969 51 30, e-post: erik@createhere.se

 

Thomas Karlsson, vd

Munktell Science Park

Telefon: 070-104 60 01, e-post: thomas@munktellsciencepark.se

 

Christian Berger, vd

LEAD

Telefon: 070-877 04 09, e-post: christian.berger@lead.se

 

Sten Gunnar Johansson, ordförande

Vreta Kluster

Tel: 070-593 63 46, e-post: stengunnar@sgjconsulting.se

 

Jonas Jalvér, tf vd

Norrköping Science Park

Telefon: 011 - 15 15 65, e-post: jonas.jalver@nosp.se

 

Per Bengtsson, vd

Uppsala Innovation Centre

Tel: 018-477 0441, e-post: per.bengtsson@uic.se

 

Mikael Melitshenko, vd

Inkubera

Tel: 070-795 78 84, e-post: mikael@inkubera.se

 

Om Växtzon 1

Växtzon 1 är ett regionalfondsprojekt finansierat av Tillväxtverket där målet är att fler företag i östra Mellansverige ska kunna uppnå en omsättning på 100 miljoner kronor. I projektet ingår åtta företagsinkubatorer och science parks: Create Business Incubator, Munktell Science Park, LEAD, Norrköping Science Park, Uppsala Innovation Centre, Vreta Kluster, Västerås Science Park och Inkubera. Ambitionen är också att skapa en innovationsfrämjande struktur över regiongränserna, vilket ska komma företagen till nytta oavsett var i östra Mellansverige de är etablerade.

 

Svensk Verkstad

Tipsa dina vänner på Facebook
tweetTips dina vänner på LinkedIn

Mer Aktuella nyheter

Medvind för Proplate - tecknar stort kontrakt med Skanska
Proplate har fått ytterligare en stor order till en svensk vindpark och leveranser inleds snart från fabriken i Oxelösund. Proplate och Skanska tecknade i veckan avtal om en affär värd 5 miljoner kronor. Affären gäller leverans av 22 förmonterade bultkorgar till Lyrestad vindpark i Västergötland, Sverige. De första korgarna ska levereras redan vecka 26..
Högvarv i verktygsindustrin - affärer för 32 miljoner till VA Tooling
VA Automotives affärsområde VA Tooling säkrar beläggningen med två stora affärer. Affärsområdeschef Harriet Lidh kommenterar affärerna: - Det är ett utryck för den kvalitet och leveranssäkerhet som VA Tooling står för. Det är glädjande att kunna erbjuda större verktygspaket där de företag som ingår i VA Tooling - SwePart..
Rekordorder till Siemens Finspång
I leveransen ingår 14 gasturbiner SGT-800, som tillverkas i Finspång. Siemens har tecknat ett bindande avtal om en betydande utbyggnad av tre befintliga termiska kraftverk med Ende Andina SAM i Bolivia. Gasturbinerna levereras som en del av ett större leveransomfång för utbyggnad av tre befintliga termiska kraftverk. AvtalenLäs mer
Zlatan i ny Volvo-kampanj
Volvo bekräftar nytt samarbete med Zlatan. Filmsläpp på TV4 den 30 maj i halvlekspausen av fotbollsmatchen mellan Sverige och Slovenien.Sedan det uppmärksammade samarbetet 2014, där Zlatan och Volvo gjorde en ny tolkning av den svenska nationalsången, har det spekulerats om nya samarbeten. Och nu kan Volvo bekräfta en V90-kampanj med Zlatan. Resultatet är bland annat en..
Självkörande lastbil reagerar som djur
Ett djur tar in information via sina sinnen och agerar direkt och säkert. Nu inspireras Chalmersforskare av biologin i utvecklingen av en förarlös lastbil. – Biologiska system är de bästa autonoma systemen vi känner till. Ett biologiskt system tar in information från omvärlden via sina sinnen och agerar direkt och säkert, så som en springande antilop i sin..
Konjunkturinsitutet: industrins produktionsplaner justeras ned
Barometerindikatorn föll för fjärde månaden i rad i maj, men visar fortfarande på ett något starkare stämningsläge än normalt. Optimismen kommer dock enbart från företagen. Hushållen är mer pessimistiska om ekonomin än normalt. Deras syn på såväl den egna som svensk ekonomi dämpades i maj. Företagen fortsätter att vara..
Scania testar självkörande fordon i verklig drift
Scania börjar nu testa framtidens självkörande fordon i verklig drift. Senare i år inleds försök med lastbilar i gruvdrift. Vid hållbarhetsseminariet Scania Sustainable Transport Day i Södertälje i morgon, den 26 maj, demonstrerar bolaget ett avancerat autonomt transportsystem med självkörande lastbilar för gruvtransporter. – Autonoma transportsystem och..
Orwaks huvudleverantör av hydraulcylindrar - ordervärde 24 miljoner
Tranåsföretaget har som mål att omsätta 100 miljoner och ordern är ett välkommet bidrag. Nu väntar rekryteringar och investeringar.Melin & Carlsson Hydraulic AB har nyligen skrivit ett avtal med Orwak. Avtalet gäller leveranser av hydraulcylindrar och ordervärdet uppskattas till 24 miljoner fördelat på 3 år. - Vi är oerhört glada över att våra..
Tunga namn till VA Automotive
VA Automotive presenterar sina nya styrelsekandidater. Meriterna väger tungt. Följande personer föreslås till styrelse för VA Automotive under perioden 2016/17. En majoritet av ägarna står bakom förslaget, om vilket beslutas under bolagets årsstämma den 8 juni 2016. - Vi är glada att kunna föreslå Per-Ewe Wendel,..
Scania först ut med 5G
Förutom Ericsson blir fordonstillverkaren Scania det första företaget att använda den nya 5G-tekniken. Tekniken är en viktig del i utvecklingen av självkörande fordon.Ericsson och Scania har inlett ett samarbete som syftar till att testa användningen av 5G-nät för transportkommunikation. Tekniken är en viktig del i utvecklingen av autonoma och uppkopplade fordon. Tre..
Alfa Laval får vattenreningsorder värd 50 miljoner
Alfa Laval har tagit en order för leverans av dekantrar till en anläggning för vattenrening i USA. Ordern bokades inom segmentet Water & Waste Treatment och har ett värde av cirka 50 miljoner kronor. Leverans är planerad till 2017. Alfa Lavals dekantrar kommer att installeras i en kommunal anläggning för vattenrening i sydvästra USA, där de ska användasLäs..
Toyota väljer EtherCAT
Toyota Motor Corporation satsar på EtherCAT i alla nya fabriker.Toyota Motor Corporation har beslutat sig för EtherCAT som sin Industriella-Ethernet-teknologi. I de nya fabrikerna i hela världen satsar företaget i framtiden på EtherCAT. Det har Morihiko Ohkura, General Manager för Production Engineering InnovationLäs mer
ABB-system för fartyg har hittills sparat mer än 700 000 ton bränsle
ABBs framdrivningssystem Azipod är en dominerande lösning för kryssningsfartyg, isbrytare och fraktfartyg och marknaden är stadigt växande.ABB meddelade idag att de totala bränslebesparingarna från företagets hittills installerade Azipod-utrustningar beräknas uppgå till mer än 700 000 ton. Antaget att en vanlig familjebil använder ett ton bränsle per..
Nyemission om 5 miljarder i SSAB: villkoren klara
Nyemission med företrädesrätt för befintliga aktieägare med teckningsperiod mellan 3-17 juni. Villkoren är nu satta.SSAB AB (publ) offentliggjorde den 22 april 2016 att styrelsen beslutat att, under förutsättning av godkännande av den extra bolagsstämman den 27 maj 2016, genomföra en nyemission om cirka 5 miljarder SEK med företrädesrätt för..
Combitech i Trollhättan fortsätter växa
Med kunder inom flyg, fordon och övrig industri siktar företaget på att öka med 50 anställda de närmaste två åren. Nu tar man första spadtaget till ett nya lokaler.Teknikkonsultföretaget Combitech fortsätter att växa i Trollhättan och räknar med att vara 200 medarbetare inom två år. Idag tas första spadtaget till det innovativa kontorshus i..