Qimtek News

Qimtek News reports on manufacturing-related business to business news, particularly news relating to business opportunities in the market or buyer-supplier relationships.

You can post your own news relating to contract awards, specific successes or press releases on new equipment and services you supply.

News Stories

Smart automation på Elmia Produktionsmässor

16 May 2018 14:54 Company Profile

Projektet Producera i Sverige ska hjälpa små och medelstora tillverkningsföretag att ställa om från högvolymproduktion till kortserietillverkning. som är en stark trend globalt.

Under tisdagseftermiddagen samlades det smart industrifolk i den svenska robottillverkaren Opiflex monter på Elmia Automation. Ämnet var ”Producera i Sverige”, ett projekt som pågått ett tag nu. Delfinansiärer är Vinnova och Produktion 2030. Det långsiktiga

Läs mer

Opiflex Automation AB

Add to Facebooktweet thisLet your contacts on LinkedIn know about it

More Case study's

addAI ska göra AI människovänligt
Utvecklingen av artificiell intelligens har tagit fart på allvar. Men hur påverkas samhället av smarta algoritmer och AI? Avancerade algoritmer appliceras på stora datamängder vilket skapar en explosion av ny funktionalitet. Samtidigt ställs många filosofiska frågor på sin spets. Vilka beslut kan en algoritm fatta om mig som person? Hur ska vi förhålla oss..
”Den bästa båt jag någonsin har kört”
Peter Söderström har köpt en svenskbyggd båtmodell som aldrig tillverkats tidigare.I Alukins båtproduktion i Roslagen har man under vintern arbetat med en ny modell, en större weekendbåt i aluminium. Mathias Söderström är pionjären som beställde den första SCR modellen i storleksklassen och här berättar han hur det gick till..
Stjernberg Automation sitter bekvämt i digital produktion
– Nu finns det ett namn för det vi hela tiden arbetat med och som varit vårt stora intresse – Digital produktion, säger Gunilla Stjernberg, vd.Med bakgrund i laserteknik har makarna Magnus och Gunilla Stjernberg utvecklat sitt automationsföretag under ett decennium. Nu går de raka vägen in i en digital framtid som passar företaget som handsken. Stjernberg Automation fyller..
Från Automation Student till den smarta fabriken
Förra året var Isa Nedersjö en av finalisterna i tävlingen Automation Student. Nu är hon trainee på Scania.   I 2017 års studenttävling tävlade två lag från Chalmers och ett lag från KTH med sina examensarbeten. Slutligen stod Fredrik Svensson och Niclas Busck, Chalmers, som vinnare. Ett av lagen i finalen bestod av KTH-studenterna Ellinor Lindström..
Bäddat för en riktig supermässa
Idag öppnas portarna till Elmia Produktionsmässor. Svensk Verkstad tar tempen på några av utställarna och deras tankar kring framtidens produktion.På tisdagen öppnade Elmia Produktionsmässor och nu har Elmias mässfolk tagit steget fullt ut och skapat en mässpalett som torde attrahera hela den svenska industrin. Steg för steg har Elmia Produktionsmässor byggts..
Gångjärnslösning minskar vikten på flygplansstolar
Nya industristandarder och jakten på lättare komponenter driver innovation, som till exempel denna gångjärnslösning för flygindustrin. Kraven på att flygplan ska minska sin bränsleförbrukning och därmed även sina koldioxidutsläpp driver utvecklingen av lättare komponenter, något som bland annat italienska Geven, tillverkare av flygplansinteriör,..
En smart framtid
Med totalfokus på digital tillverkning samlades drygt 170 industrimänniskor från 65 bolag för en ordentlig genomgång i ämnet när Summ Systems tillsammans med Siemens och flera inbjudna aktörer kallade till seminarium i Göteborg i slutet av januari.Två intensiva dagar i slutet av januari som andades framtid och hopp om en kraftfull digitalisering av svensk industri. Vi är mitt uppe i..
Nya kraven på svetsning
Som även digitaliseras.Uppgraderade standarder, svetsprocedurer och klassificering av material; nyheterna på svetsområdet förändrar kraven på svetsarna. – Det medför en del förändringar för de som ska avlägga svetsarprövningar, svetsprocedurer och så vidare, säger Björn Lindhe,Läs mer
Hållande verktyg 4.0
Nu tar digitaliseringen ett grepp om hela industrin. Det är inte bara maskiner och verktyg som blir smarta. Verktygshållare är också på väg att digitaliseras. Nyligen släppte exempelvis Schunk sitt intelligenta koncept för verktygshållare. På väg mot den 4:e industriella revolutionen sätter företaget nya standarder. – Flera av våra..
Vinnande strategi: Nu expanderar Examec på alla ledder
Mats Ohlsson är vd för Tomelillaföretaget som valt väg när konkurrensen från låglöneländerna slår mot svensk industri. Ett vinnande koncept för nu växer verksamheten i Tomelilla.Examec Maskinmontage i Tomelilla levererar sedan länge precisionsdetaljer och maskinbygge till ett antal stora forskningsanläggningar inklusive Max IV, ESS och CERN, till analytisk industri, till tillverkare av..
Digitala fabriker är framtiden
Tillverkande industri står inför en stor förändringsprocess där omställningen är omgärdad av frågor och där det ofta handlar om stora investeringar för att ta det digitala steget fullt ut. Så här säger Nils Magnusson på Autodesk. Digitaliseringen är något vi alla måste förhålla oss till i någon utsträckning.  Vi vände oss till Autodesks Nils Magnuson..
Legoföretag på offensiv - tar upp kampen med låglöneländer och automationspionjärer
Stig-Olof Elmelind basar för Söderhamnsföretaget som tänker ligga i täten när digitalisering och automation skapar nya möjligheter för svensk industri.Legoföretag på offensiv. Genom den senaste investeringen ska Pepab i Söderhamn möta konkurrensen från såväl låglöneländer som de länder som redan börjat nyttja digialiseringens och..
Rutgerson Marin framtidssäkrar fortsatt svensk produktion
Företaget är största arbetsgivaren på orten och har gjort stora investeringar för att behålla produktionen lokalt. Fördelarna är många, menar produktionschef Carl-William Rutgerson.När konkurrenterna flyttar produktionen till låglöneländer väljer båttillbehörstillverkaren Rutgerson Marin i Marstrand att investera i ny produktionsteknik på hemmaplan. -Vi..
Elmia bjuder på ett uppgraderat mässkoncept och toppar med 3D
Sex mässor bygger Industrimässorna i JönköpingNär Elmia den 15-18 maj arrangerar Industrimässorna i Jönköping är det ett kraftigt uppgraderat event som möter besökarna.– I år arrangerar vi sex mässor parallellt och vi är särskilt glada över att presentera 3D som en helt ny produkt för Sverige, sägerLäs mer